Πήγε 3:00 και ενώ εσείς κοιμάστε βαθιά, το έφηβο παιδί σας δεν λέει να κλείσει μάτι… Ίσως μιλά με φίλους του στο κινητό ή βλέπει ακόμα την αγαπημένη του σειρά. Γιατί άραγε προτιμά να χάνει τον ύπνο του; Είναι τεμπελιά; Ανευθυνότητα; Κάνει το παιδί την «επανάστασή» του;

Μελέτη που διεξήχθη από το Neuroscience Research Group στην Κολομβία κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με αυτό το θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ο ρόλος των influencers στη ζωή τους

 

 

Τι αποκάλυψε η μελέτη

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην εφηβεία υπάρχει μια καθυστέρηση περίπου δύο ωρών στην έναρξη του νυχτερινού ύπνου και στην ώρα αφύπνισης σε σχέση με άλλα ηλικιακά στάδια της ζωής. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας ορμονικών παραγόντων που έχουν να κάνουν με την έκκριση μελατονίνης και ρυθμιστικούς μηχανισμούς του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, πολλοί έφηβοι κοιμούνται αργά το βράδυ και κατ’ επέκταση ξυπνούν αργά την επόμενη μέρα λόγω της διαδικασίας ωρίμανσης της επίφυσης, του αδένα που παράγει την ορμόνη μελατονίνη η οποία ελέγχει τους ρυθμούς του οργανισμού όπως ο ύπνος και η αφύπνιση και παίζει μεταξύ άλλων ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη.

 

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών

 

Η σχέση με τους συνομηλίκους

Η εφηβεία είναι το κατεξοχήν αναπτυξιακό στάδιο της κοινωνικής δραστηριότητας. Σαν αποτέλεσμα, οι δεσμοί με τους συνομηλίκους είναι στο επίκεντρο των παιδιών επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου τους.

 

Εφηβικοί έρωτες

Ο ρομαντισμός είναι άλλος ένας παράγοντας που τείνει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ρουτίνα ύπνου των εφήβων. Η σιωπή και το σκοτάδι τη νύχτα είναι για τον ερωτευμένο έφηβο η κατάλληλη στιγμή να σκεφτεί το πρόσωπο που το ενδιαφέρει και να βιώσει τα συναισθήματά του ελεύθερα, είτε αυτά είναι χαράς είτε λύπης.

 

Τεχνολογία

Οι πολλές συσκευές που οι πιο πολλοί έφηβοι έχουν στα υπνοδωμάτιά τους μπορεί επίσης να συμβάλλει στην καθυστέρηση της ώρας του ύπνου. Η ψυχαγωγία κυρίως μέσω του κινητού μπορεί βέβαια πέραν των αλλαγών στην ρουτίνα του ύπνου, να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των εφήβων.

 

*Συμπερασματικά

Η απάντηση στο ερώτημα «Γιατί οι έφηβοι μένουν ξύπνιοι τη νύχτα» δεν είναι τόσο εύκολο να απαντηθεί μιας και πολλοί παράγοντες, βιολογικοί και μη, μπορούν να παίξουν το ρόλο τους. Όπως και να έχει, είναι τελικά μάλλον άδικο να χαρακτηρίζουμε το έφηβο παιδί μας «ανεύθυνο» ή να υποθέτουμε πως κάνει όσα κάνει επί τούτου.

Μάλλον σε αυτή τη ταραχώδη φάση της ζωής του θα ήταν πιο ωφέλιμο να δείξουμε κατανόηση και υπομονή και να προσπαθούμε να υπενθυμίζουμε στο παιδί τα όρια και γιατί αυτά είναι σημαντικό να τηρούνται, παραμένοντας παράλληλα όσο το δυνατόν πιο κοντά του μέσω της συζήτησης και της στοργής.