Ο «δρόμος» του σεβασμού μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ πιο δύσκολος από ό,τι φανταζόμαστε. Κι αυτό διότι όταν «χάνεται» στιγμές στιγμές εκ μέρους των παιδιών μπορεί να αντιδράσουμε με λάθος τρόπο, διαιωνίζοντας άσχημες αντιδράσεις και συμπεριφορές.

Ως γονείς βεβαίως, ούτε γεννιόμαστε με όλες τις απαντήσεις ούτε γίνεται να μην χάνουμε ποτέ την ψυχραιμία μας. Είναι σημαντικό ωστόσο να είμαστε όσο πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι γίνεται έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση, αντί για εκνευρισμό, κριτική και φωνές, να διδάσκουμε στα παιδιά τον αυτοέλεγχο και το σεβασμό.

Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε;

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς και παιδί: Χτίζοντας τα θεμέλια της εμπιστοσύνης

 

 

Το βασικό κομμάτι μιας υγιούς σχέσης

Για να μάθουν τα παιδιά το σεβασμό, πρέπει καταρχήν να δείχνουμε εμείς σεβασμό σε εκείνα. Αυτό σημαίνει να τους δίνουμε προσοχή και να κατανοούμε τα συναισθήματά τους. Να λαμβάνουμε υπόψιν μας τις ανάγκες τους και να μπορούμε να δούμε τα πράγματα και από τη δική τους οπτική γωνία.

Ο διάλογος είναι βασικό μέρος της καλής μας σχέσης με τα παιδιά. Το να μιλάτε στο παιδί με σεβασμό δε σημαίνει να το αντιμετωπίζετε ως ανώτερο ή αντίθετα να υποτάσσεστε στη θέλησή του. Έχει να κάνει με το να πλησιάζετε το παιδί και να προσπαθείτε να καταλάβετε τι σκέφτεται και τι αισθάνεται.

Αναζητήστε κατάλληλες στιγμές για να κάνετε με το παιδί ήρεμες και χαλαρές συζητήσεις. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια θετική στάση, να κατανοήσετε το παιδί σας και αναζητήστε μαζί λύσεις στο όποιο ζήτημα μπορεί να έχει προκύψει.

 

Χτίζοντας τον αμοιβαίο σεβασμό

Για να διδάξετε στα παιδιά το σεβασμό, είναι ωφέλιμο να:

 

Ακολουθείτε και να σέβεστε οικογενειακώς τους κανόνες

Η συνέπεια είναι σημαντική όσον αφορά τους κανόνες ώστε τα παιδιά να μην μπερδεύονται από αντικρουόμενα λόγια και πράξεις.

Υπάρχουν σαφή και κατανοητά όρια

Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να σπάνε τα όρια και τους κανόνες. Αυτός είναι ένας τρόπος εξερεύνησης για εκείνα και αποτελεί μέρος της ανάπτυξής τους.

Όταν τα παιδιά ξεπερνούν τα όρια, μην το παίρνετε ως κάποια προσωπική επίθεση. Εξηγήστε ήρεμα και σταθερά για ακόμη μια φορά τον κανόνα και τον λόγο που αυτός υπάρχει. Με τον καιρό, το παιδί θα μάθει να σέβεται τα όρια και εν τω μεταξύ θα έχετε αποφύγει περιττές συγκρούσεις.

Τους λέτε «μπράβο»

Τα λόγια επιβράβευσης από πλευράς σας όταν το παιδί συμπεριφέρεται καλά, το κάνουν να καταλάβει ότι κάνει το σωστό και παράλληλα αισθάνεται όμορφα γι’ αυτό.

 

Λέτε και «όχι»

Μερικές φορές είναι δύσκολο να πούμε «όχι» στα παιδιά μας όταν μας ζητούν κάτι. Μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να υποχωρήσουμε μόνο και μόνο για να κάνουμε το παιδί χαρούμενο ή για να αποφύγουμε… γκρίνιες.

Ωστόσο, όταν θέτετε σταθερά όρια, στέλνετε το πιο σημαντικό μήνυμα στο παιδί ακόμα κι αν το ίδιο δεν μπορεί να το αντιληφθεί: του δείχνετε ότι το αγαπάτε και ότι πραγματικά νοιάζεστε για το τι του συμβαίνει. Ότι γνωρίζετε τις ανάγκες του και ποιες επιθυμίες έχουν προτεραιότητα καθώς και τι είναι ωφέλιμο πραγματικά για εκείνο.

 

Πειθαρχία ναι, αυστηρότητα όχι…

Όταν έρθει η ώρα να μιλήσετε με το παιδί σας για την άσχημη συμπεριφορά του και τους λόγους πίσω από αυτήν, μην αφήσετε τη συζήτηση να μετατραπεί σε καυγά.

Το να υψώνουμε τη φωνή δεν μας δίνει περισσότερη εξουσία ούτε κερδίζουμε το σεβασμό.

Μιλήστε στο παιδί ήρεμα, ελέγξτε τη γλώσσα του σώματός σας, τον τόνο της φωνή σας, «μετρήστε» τα λόγια σας. Το παράδειγμά σας είναι εκείνο που θα διδάξει στα παιδιά τον κατάλληλο τρόπο συμπεριφοράς.

Αν και είναι δύσκολο κάποιες φορές να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, κάντε το καλύτερο δυνατό έχοντας πάντα κατά νου πως αν οι αντιδράσεις σας είναι επιθετικές, τότε μόνο επιθετικές απαντήσεις μπορείτε να περιμένετε από τα παιδιά σας.