Τα οστά, παρόλο που δεν το βλέπετε, κάνουν εκπληκτικά πράγματα. Εργάζονται σκληρά για εσάς και το παιδί σας κάθε μέρα: Σας επιτρέπουν να κινείστε, προστατεύουν τον εγκέφαλο και τα ζωτικά σας όργανα και αποθηκεύουν τα απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό σας.

Τα παιδιά, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, περνούν πολύ χρόνο έξω τρέχοντας, παίζοντας ή κάνοντας αθλήματα.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς ο ακανόνιστος ύπνος επηρεάζει τη συμπεριφορά και την ανάπτυξή του

Ένα παιδί με γερά οστά έχει περισσότερες πιθανότητες να αποφύγει τις πτώσεις και τα κατάγματα τώρα και αργότερα στη ζωή του. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διατηρήσετε ή και να βελτιώσετε την υγεία των οστών τους τώρα, προσθέτοντας μερικά πράγματα στην πρωινή σας ρουτίνα:

Ξεκινήστε την ημέρα με ένα ποτήρι νερό

Το να πίνετε ένα ποτήρι νερό είναι σημαντικό μέρος της συνολικής σας υγείας, αλλά και της υγείας των οστών σας το πρωί και όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Τα κόκαλά μας αποτελούνται εν μέρει από νερό και χρειάζονται νερό για να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες, όπως η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων μέσα στο μυελό των οστών. Επιπλέον, το νερό μεταφέρει το 99% του ασβεστίου των τροφών που τρώτε στα οστά σας, σύμφωνα με την Αμερικανική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM).

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Ιουνίου 2022 στο Bone Reports, η έλλειψη ενυδάτωσης συνδέεται με οστεοπόρωση και απώλεια οστών.

Φάτε ένα πλούσιο σε ασβέστιο πρωινό

Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών. Είναι το μέταλλο που κάνει τα οστά δυνατά και βοηθά στην αποκατάστασή τους. Και, σχεδόν όλο το ασβέστιο του σώματός σας αποθηκεύεται στα οστά σας.

Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι εσείς και το παιδί σας λαμβάνετε αρκετό κάθε μέρα. Μπορείτε να βρείτε ασβέστιο σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι ο εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού, τα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Απολαύστε τον ήλιο

Το να απολαμβάνετε τον ήλιο δεν είναι μόνο καλό για την ψυχική σας υγεία είναι επίσης καλό για τα οστά σας. Σύμφωνα με το Chan School of Public Health του Χάρβαρντ, η βιταμίνη D παράγεται όταν το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με τον ήλιο.

Χωρίς αρκετή βιταμίνη D, το σώμα σας δεν απορροφά επαρκώς το ασβέστιο από τις τροφές. Αντ’ αυτού, το παίρνει από τις αποθήκες των οστών σας. Αυτό αποδυναμώνει τα οστά και παράλληλά, εμποδίζει το σχηματισμό νέων οστικών κυττάρων.

Γι’ αυτό κάντε μια βόλτα στο πρωινό ηλιακό φως, που συνήθως έχει χαμηλότερο δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας.