Κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι γονείς έχουν χρόνο να χαλαρώσουν και να παίξουν, δίνοντας στα παιδιά τα πολύτιμα δώρα του χρόνου και της προσοχής τους. Τα παιχνίδια αυτά βοηθούν και τις δυο πλευρές να συνδεθούν και ενισχύσουν τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ τους.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα στις διακοπές, σύμφωνα με την επιστήμη.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Mπορεί να γίνει η επανάληψη των μαθημάτων το καλοκαίρι εύκολη;

Τα επιστημονικά δεδομένα «πίσω» απ’ τη χαρά των διακοπών 

Τις περισσότερες φορές, ανησυχούμε για τη σωματική μας υγεία, αλλά ξεχνάμε να δώσουμε την ίδια προσοχή στην υγεία των σχέσεων μέσα στην οικογένειά μας. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως η υγεία των σχέσεών μας είναι ζωτικό μέρος της σωματικής μας υγείας.

Η γεμάτη άγχος καθημερινότητά μας, μας κάνει να επαναλαμβάνουμε σχεδόν «ρομποτικά» ρουτίνες, αφαιρώντας μας τη χαρά της συζήτησης για άλλα θέματα πέραν των συμβατικών και την όρεξη για παιχνίδι, το οποίο αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, τον εγκέφαλο των παιδιών μας.

Στις καλοκαιρινές διακοπές όμως, οι πιο απλές διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως το να βάλουμε τα πόδια μας βαθιά στην άμμο, μέχρι τις πιο σύνθετες, όπως το να εξερευνήσουμε ένα νέο μέρος, πέραν του ότι αναπτύσσουν, ενεργοποιούν νευροχημικές ουσίες του εγκεφάλου που μεταδίδουν μια αίσθηση ευεξίας, σύμφωνα με τα ευρήματα του νευροεπιστήμονα και ψυχοβιολόγου Τζάακ Πάνξεπ. Οι οικογενειακές διακοπές ενεργοποιούν συγκεκριμένα σε γονείς και παιδιά τις ουσίες ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη που προάγουν τη χαρά και ο Πάνξεπ τα αποκαλεί «δώρα της φύσης» αφού μειώνουν το άγχος και ενεργοποιούν ζεστά και γενναιόδωρα συναισθήματα.

Το εκπληκτικό χαρακτηριστικό σε σχέση με αυτά τα συστήματα είναι ότι μοιάζουν με τους μύες: όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο γίνονται μέρος της προσωπικότητάς μας.

Οι διακοπές αυξάνουν και τη συγκέντρωση

Έρευνες αποκάλυψαν βελτιώσεις στα επίπεδα προσοχής και συγκέντρωσης των παιδιών μετά την παραμονή τους στη φύση για μόλις 20 λεπτά. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι οικογενειακές βόλτες στη φύση ηρεμούν το σώμα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των ορμονών του στρες, ακόμη και τη χοληστερόλη.

Τελικά πράγματι, «η μεγαλύτερη κληρονομιά που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας είναι οι ευτυχισμένες αναμνήσεις» όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Αμερικανός συγγραφέας Ογκ Μαντίνο.