Τα παιχνίδια περιπέτειας διεγείρουν την φαντασία και ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα των παιδιών. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Exeter στην Αγγλία διαπιστώθηκε ότι ένα φαινομενικά επικίνδυνο παιχνίδι για τα παιδιά βοηθά στη μείωση του άγχους και στην υιοθέτηση μιας πιο θετικής ματιάς για τη ζωή.

Το περιπετειώδες- ριψοκίνδυνο παιχνίδι που προκαλεί συναισθήματα ενθουσιασμού, συγκίνησης και φόβου μπορεί λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να προστατεύσει την ψυχική υγεία των παιδιών.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Τι θα γίνει όταν μεγαλώσει;

«Η φύση ωφελεί την ψυχική υγεία των παιδιών με πάρα πολλούς τρόπους», υπογραμμίζει ο Νέιθαν Γκριν, κλινικός ψυχολόγος στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. «Ο χρόνος του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους μειώνει το άγχος και τονώνει την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Επιπλέον, τους δίνει ευκαιρίες να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσιμες για την ενήλικη ζωή τους όπως το να ρισκάρουν και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις».

Πώς θα κάνουμε το παιχνίδι περιπετειώδες

Θέτοντας ερωτήματα

Όταν περνάτε χρόνο παίζοντας στη φύση με το παιδί σας, ρωτήστε το: «Τι βρίσκεις ενδιαφέρον σε αυτή τη δραστηριότητα»; Αυτή η «ανοιχτή» ερώτηση προκαλεί απορία στο παιδί και ξεκλειδώνει την επιθυμία του να εξερευνήσει και να ρισκάρει.

Η περιέργεια χρησιμεύει ως οδηγός και η υιοθέτηση μιας τέτοιας νοοτροπίας ανοίγει το δρόμο για νέες ιδέες.

Μην ψάχνετε την περιπέτεια κάπου μακριά

Για να ζήσουμε μια περιπέτεια, δεν χρειάζεται να πάμε μακριά.

Δοκιμάστε παιχνίδια στην αυλή του σπιτιού σας. Η αιώρηση από ένα λάστιχο ή το γνωστό σε όλους μας κρυφτό μπορούν να ενισχύσουν τον ενθουσιασμό. Είτε σκαρφαλώνουν σε ένα δέντρο, είτε πηδούν από πέτρα σε πέτρα, τα παιδιά αναρωτιούνται: «Πόσο μακριά μπορώ να φτάσω»; Τεστάροντας τη δύναμή τους και δοκιμάζοντας τα όριά τους, τους δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουν μόνα τους τις απαντήσεις.

Μετατρέψτε τη φύση σε παιδική χαρά

Η μετατροπή της φύσης σε παιδική χαρά δίνει στο παιδί ένα ευρύ περιβάλλον για εξερεύνηση. Στα μάτια ενός παιδιού, οι βράχοι μπορεί να φαντάζουν μικρά βουνά και τα κλαδιά, μαγικά ραβδιά ή φωτόσπαθα.

Το «κλειδί» είναι να μπείτε στον κόσμο του παιδιού σας και να αφήσετε κι εσείς τη φαντασία σας ελεύθερη.

Δοκιμάστε το παιχνίδι με τα σύννεφα

Σε αυτή τη δραστηριότητα, παρατηρείτε με το παιδί σας τα σύννεφα και του ζητάτε να σας περιγράψει τι βλέπει. Τα σχήματα που δημιουργούν τα σύννεφα είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα και αφορμή για συζήτηση. Το παιδί μπορεί να δει οτιδήποτε στον ουρανό. Από ζωάκια, σπίτια, πρόσωπα μέχρι… τέρατα.

Σταθείτε στις απαντήσεις του παιδιού σας, εμβαθύνετε και πού ξέρετε… Μπορεί να ξεκινήσει μια ιστορία και να καταλήξει σε μια νέα περιπέτεια.