«Σταμάτα να κάνεις σαν μικρό παιδί»… Όλοι έχουμε ακούσει αυτή τη φράση από το σύντροφό μας, συνήθως όταν κάναμε κάτι που δεν του άρεσε.

Αυτή η φράση ταυτίζεται με ιδιότητες όπως το να είσαι πεισματάρης, εγωιστής και ανώριμος, κάτι για το οποίο όλοι μας πιθανότατα έχουμε υπάρξει ένοχοι κάποια στιγμή στη σχέση μας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διακρίνουμε την «παιδαριώδη» από την «παιδική» συμπεριφορά, γιατί έτσι αποκτούν τα παιδιά κακή φήμη.

Διαβάστε επίσης: Ευτυχία: Τι μας κάνει χαρούμενους ως βρέφη, ως παιδιά, ως ενήλικες;

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά διψούν για μάθηση και είναι ανοιχτά σε εμπειρίες. Αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά που όλοι μας μπορούμε πιθανώς να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο στη ζωή μας.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των παιδιών είναι ότι είναι από τη φύση τους περίεργα. Κάνουν ερωτήσεις. Πολλές ερωτήσεις. Και δεν φοβούνται, σε αντίθεση που πολλούς ενήλικες που δεν θέλουν να φανούν ανόητοι.

Πώς η περιέργεια βοηθά τις σχέσεις

Παρόμοια με τα παιδιά, οι αρχαίοι φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης απέδειξαν ότι κατακτούμε την κατανόηση και τη σοφία κάνοντας συνεχώς ερωτήσεις και αμφισβητώντας τις υποθέσεις μας.

Μπορεί να εκπλαγείτε με αυτά που θα ανακαλύψετε αν απλά ρωτήσετε κάτι αντί να το υποθέτετε…

Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, η περιέργεια μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το άγχος, να γίνουμε πιο ανθεκτικοί και να επιτύχουμε στον εργασιακό χώρο.

Όσον αφορά τις σχέσεις, η περιέργεια συνδέεται με θετικές, υποκειμενικές εμπειρίες, διαπροσωπική εγγύτητα και μεγαλύτερη οικειότητα, λένε οι ειδικοί.

Σε μια πρόσφατη μελέτη 177 παντρεμένων ζευγαριών, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Happiness Studies, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η περιέργεια ενός συντρόφου, τόσο περισσότερη ήταν η συζυγική ικανοποίηση του άλλου.

Ένα άτομο με περιέργεια έχει πιο ευέλικτη σκέψη και έχει την ικανότητα να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.

Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά του για να επινοήσει νέους τρόπους για να ζωντανέψει τη σχέση. 

Γι’ αυτό τολμήστε να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας, λέγοντας «ναι» σε νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο δρόμο σας.

Αν και μπορεί να είναι τρομακτικό στην αρχή, το να είστε ευάλωτοι σας επιτρέπει να αναπτυχθείτε με νέους τρόπους που θα σας ωφελήσουν στην πορεία της ζωής σας.