Υλικά

  • 1 πακέτο κανελόνια

Για τον κιμά:

  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 650 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κλωνάρι σέλερι, κομμένο σε κύβους
  • 1 μέτριο καρότο, κομμένο σε πολύ μικρά κιβάκια
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 συσκευασία τομάτα Κονκασέ
  • 100 γρ. τυρί τριμμένο επιλογής
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 800 ml πλήρες γάλα, ζεστό
  • Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • 150 γρ. τυρί τριμμένο επιλογής σας
  • 1 κ.σ. φρυγανιά
  • 20 γρ. φρέσκο βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρά κυβάκια

Εκτέλεση

 

Για τον κιμά:

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Μετά ρίχνετε τον κιμά και τον σοτάρετε, σπάζοντάς τον με ξύλινη κουτάλα ή πιρούνι μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα.

Μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή, προσθέτετε το σκόρδο, το σέλερι, το καρότο και αλατοπίπερο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 8 λ. Ρίχνετε το φύλλο δάφνης, σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να μειωθεί στο μισό το κρασί.

Μετά προσθέτετε τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα κονκασέ και αφήνετε να σιγοβράζουν, με σκεπασμένο το τηγάνι, για περίπου 30 λ. Κατά τη διάρκεια βρασίματος προσθέστε λίγο ζεστό νερό, αν απαιτηθεί, προκειμένου να μην είναι στεγνός ο κιμάς.

Αποσύρετε τον κιμά από τη φωτιά, ελέγχετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε και ρίχνετε το τριμμένο τυρί και το αυγό ανακατεύοντας διαρκώς να ενσωματωθούν. Τον αφήνετε στην άκρη.

Για την μπεσαμέλ:

Σε ένα κατσαρόλι βάζετε το γάλα με το φύλλο δάφνης και το αφήνετε να ζεσταθεί. Σε μικρή κατσαρολίτσα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα για περίπου 2 λ μέχρι να ψηθεί.

Μετά προσθέτετε σταδιακά, σε δόσεις το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει. Αποσύρετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά ρίχνετε αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά.

 

Στο τέλος:

Γεμίζετε τα κανελόνια με τον κιμά, με ένα κουταλάκι ή με το χέρι σας ή σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Ο κιμάς πρέπει να είναι λίγο υγρός άρα προσέχετε να μην σας στεγνώσει.

Σε ένα ταψί στρώνετε τα κανελόνια το ένα δίπλα στο άλλο.

Προσθέτετε στο ταψί, ανάμεσα στα κανελόνια ¾ φλ. τσαγιού ζεστό νερό και από πάνω απλώνετε τη μπεσαμέλ.

Πασπαλίζετε τη μπεσαμέλ με το τριμμένο τυρί, τη φρυγανιά και τα κομματάκια βουτύρου.

Ψήνετε το σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 45-50 λ μέχρι να πάρει η μπεσαμέλ ένα μελί χρώμα.