Για να παίξουμε με το μωρό μας, πραγματικά δεν χρειάζεται να αγοράσουμε σχεδόν τίποτα. Απλά, καθημερινά πράγματα που έχουμε στο σπίτι, εφόσον βέβαια είναι ασφαλή, αποτελούν ευκαιρίες για αλληλεπίδραση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε παιδικά παιχνίδια;

Όχι. Σημαίνει όμως πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το ίδιο το παιχνίδι δεν έχει αξία χωρίς τη συμμετοχή του γονέα. Άλλωστε, εμείς είμαστε για το μωρό μας οι «διερμηνείς» για να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τον κόσμο. Απλά σχόλιά μας, όπως: «Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη μπάλα. Κοίτα πώς κυλάει!», εμπλουτίζουν κατά πολύ την εμπειρία του μωρού μας από τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια του.

Διαβάστε επίσης: 5 δεξιότητες ζωής που μαθαίνουν τα παιδιά παίζοντας ένα όργανο

Δεν χρειάζεται βεβαίως μονίμως να παίζουμε κι εμείς με το μωρό μας. Μόλις αναπτύξει μεγαλύτερη ικανότητα να εξερευνεί και να χειρίζεται πράγματα μόνο του, μπορεί να παίζει και χωρίς εμάς και αυτό είναι επίσης πολύτιμο. Αν όμως κατεβαίνουμε μαζί του πιο συχνά στο πάτωμα, οι γνώσεις του εμπλουτίζονται ταχύτερα και «χτίζουμε» με δημιουργικό τρόπο τη σχέση μας μαζί του.

Πώς να παίξουμε με το μωρό μας

Κρατήστε το αγκαλιά, τραγουδήστε και μιλήστε του

Τα μωρά μαθαίνουν μέσω των αισθήσεών τους, επομένως τα παιχνίδια με γαργαλητό, μουσική και χορό είναι ιδανικά. Φανταστείτε πως το μωρό δεν ξέρει καν ότι έχει χέρια ακόμα. Μπορείτε λοιπόν να πιάσετε τα χεράκια και τους ώμους του καθώς τραγουδάτε για αυτά.

Σε αυτή την ηλικία, η εστίαση βρίσκεται στην αντίθεση των χρωμάτων και στις απλές εικόνες. Μην ανησυχείτε για τα λόγια του βιβλίου που διαβάζετε στο μωρό σας. Απλώς περιγράψτε του τις εικόνες.

Τραβήξτε του το ενδιαφέρον

Μπορείτε να αγοράσετε μια παιδική συσκευασία δώρου με χρώματα και σχέδια και να την κολλήσετε στον τοίχο ή ακόμα και στην οροφή πάνω από την κούνια ή το σημείο αλλαγής της πάνας.

Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε ένα μίνι πλαστικό μπουκάλι σε «μαγικό» με φωτεινές χάντρες ή χρωματιστό νερό, να το τοποθετήσετε ψηλά για να είναι ασφαλές και να προτρέψετε το μωρό σας με τη βοήθειά σας να το πιάσει.

Συμπεριλάβετε το μωρό σας στον κόσμο σας

Σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αφήστε το μωρό σας να είναι μέρος αυτού που κάνετε. Με άλλα λόγια, βρείτε τις δυνατότητες παιχνιδιού στην καθημερινή σας ρουτίνα. Εάν διπλώνετε για παράδειγμα ρούχα, βάλτε μια πετσέτα στο κεφάλι σας και παίξτε παιχνίδια μίμησης ή πηγαίνετε το μωρό μια μικρή βόλτα μέσα στο σπίτι με το καλάθι.

Άλλες εύκολες ευκαιρίες για ανακάλυψη:

  • Ένα μεταξωτό μαντήλι μέσα σε ένα άδειο ρολό κουζίνας με το ένα άκρο του να βγαίνει.
  • Ένας καθρέφτης τοποθετημένος με ασφάλεια στο ύψος των ματιών του.
  • Ένα καθαρό πλαστικό δοχείο γιαουρτιού με τρύπες για χρήση στην μπανιέρα.
  • Παιχνίδια και καθημερινά ασφαλή αντικείμενα κρυμμένα κάτω από μια κουβέρτα.

Φροντίστε πάντα να προστατεύετε τον μικρό σας εξερευνητή και αφήστε τα παιχνίδια να είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας ξεκινώντας από σήμερα…