Αν έχετε ζητήσει ποτέ από το παιδί σας να κάνει μια δουλειά, εργασία η υποχρέωση ξέρετε ήδη ότι το αίτημα σας μπήκε από το ένα αφτί και βγήκε από το άλλο…

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά επιστημονικά τρικ που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς θα το κάνουμε να τρώει υγιεινά;

Η έρευνα δείχνει ότι όταν ζητάμε από τους ανθρώπους να κάνουν πολλαπλές εργασίες, μια εύκολη και μια δύσκολη, οι περισσότεροι κάνουν πρώτα την εύκολη.

Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτή την τάση «παγίδα των μικρότερων εργασιών» (smaller tasks trap), η οποία αφήνει τους ανθρώπους ευάλωτους στην απόσπαση της προσοχής πριν ολοκληρώσουν τη δυσκολότερη εργασία.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι το να ζητάμε από τους ανθρώπους να κάνουν πολλές εργασίες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν συνολικά λιγότερες από ό,τι αν τους ζητούσαμε να κάνουν εξαρχής έναν μικρότερο αριθμό εργασιών.

Pro tip: Μην φτιάχνετε μακροσκελείς λίστες εργασιών για τα παιδιά. Δώστε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αναβάλλετε κάποιες ευκολότερες, λιγότερο σημαντικές εργασίες, αλλά αξίζει τον κόπο. Το να είστε επιλεκτικοί σε αυτά που ζητάτε μπορεί να πετύχετε περισσότερα μακροπρόθεσμα.

Συμβιβαστείτε με κάτι λιγότερο από το τέλειο

Μπορεί να ζητήσετε από το παιδί σας να κάνει το δωμάτιό του να «λάμπει» όμως προφανώς δεν περιμένετε να το κάνει όσο καθαρό θα το κάνατε εσείς.

Όμως, μην ξεχνάτε ότι το ζητούμενο δεν είναι ένα δωμάτιο τακτοποιημένο στην εντέλεια αλλά το κίνητρο που δίνετε στο παιδί σας να μεγαλώσει και να ωριμάσει.

Είναι πολύ σημαντικό να το ενθαρρύνετε και να δείξετε την εκτίμησή σας, ακόμα κι αν δεν έχει ξεσκονίσει καλά τις γωνίες.

Ενθαρρύνετε την ομαδική δουλειά

Οι δουλειές του σπιτιού είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνετε τα αδέρφια να συνεργαστούν ή και να κάνετε πιο στενούς τους δικούς σας δεσμούς με το παιδί.

Αναθέστε τους δουλειές που μπορούν να κάνουν μαζί και αφήστε τους ένα περιθώριο πρωτοβουλίας ζητώντας να διαλέξουν εάν προτιμούν, π.χ. να βγάλουν τα σκουπίδια ή να ποτίσουν τις γλάστρες.