Δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει να είμαστε ευγνώμονες, αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους, λένε οι ψυχολόγοι.

Ο Δρ Ρόμπερτ Έμμονς, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες μελέτες σχετικά με τη σχέση ευγνωμοσύνης και ευημερίας, επιβεβαιώνει ότι η ευγνωμοσύνη αυξάνει αποτελεσματικά τα ποσοστά ευτυχίας και μειώνει αντίστοιχα τα ποσοστά της κατάθλιψης.

Η ευγνωμοσύνη αποτελεί μια στάση ζωής με την οποία είναι σημαντικό να εξοικειώσουμε τα παιδιά από πολύ νωρίς, καθώς δεν είναι μόνο σημαντική για την ευτυχία τους, αλλά και για την υγεία τους, προσθέτουν τώρα οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Το κόλπο για να κάνει περισσότερες δουλειές

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Psychology αποκαλύπτει ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Φυσικά, η ευγνωμοσύνη έχει ισχυρή θετική επιρροή και στην ψυχική ευημερία, αυξάνοντας την αυτοεκτίμηση, ενισχύοντας τα θετικά συναισθήματα και χαρίζοντας αισιοδοξία.

Αλλά ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, Maynooth, παρατήρησαν ότι η ευεργετική της δράση αντικατοπτρίζεται και στη σωματική υγεία.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα πράγματα που είχαν στη ζωή τους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή τα επόμενα 4 έως 9 χρόνια.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο προετοιμασμένοι για αγχωτικές καταστάσεις είναι συνήθως αυτοί που είναι και πιο ευγνώμονες για τη ζωή.

«Βάζο ευγνωμοσύνης»

Ακριβώς όπως συμβαίνει με τους μυς, όταν εξασκείτε την ευγνωμοσύνη σας συχνά, είναι πιο πιθανό να δείτε ευεργετικά αποτελέσματα.

Το «βάζο ευγνωμοσύνης» είναι ένας εύκολος τρόπος να κάνουμε τα παιδιά να γυμνάσουν τον «μυ» της ευγνωμοσύνης και να εκτιμήσουν τα θετικά στη ζωή τους.

Έτσι, κάθε βράδυ προτού κοιμηθούν μπορούν να τα καταγράφουν σε χαρτάκια και να τα ρίχνουν στο βάζο.

Εάν το παιδί προτιμά να ζωγραφίζει, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλλιτεχνικό τετράδιο, στο οποίο μπορεί να απεικονίζει αυτά που το κάνουν να αισθάνεται ευγνωμοσύνη.