Μπορεί το παιδί σας να ξέρει ότι το αγαπάτε αλλά είστε σίγουροι ότι νιώθει πώς το καταλαβαίνετε; Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, από χαρά και ενθουσιασμό μέχρι απογοήτευση και θλίψη.

Αυτά τα συναισθήματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδρομής τους προς την κατανόηση του εαυτού τους και του κόσμου γύρω τους.

Η αναγνώριση και η επικύρωση των συναισθημάτων των παιδιών αποτελεί ουσιαστική πτυχή της φροντίδας της συναισθηματικής ευημερίας, της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και της προώθησης της υγιούς ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης: Quiz: Πώς η συμπεριφορά σας επηρεάζει την ανθεκτικότητα του παιδιού

Η σημασία της επικύρωσης των συναισθημάτων των παιδιών έγκειται στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος στο οποίο τα παιδιά θα αισθάνονται κατανοητά, αποδεκτά και εξοπλισμένα για να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα του συναισθηματικού τους τοπίου.

Τι είναι η επικύρωση των συναισθημάτων;

Η επικύρωση των συναισθημάτων ενός παιδιού περιλαμβάνει την αναγνώριση και την αποδοχή των συναισθημάτων που εκφράζουν, χωρίς κριτική ή απόρριψη.

Πρόκειται για τη μετάδοση στο παιδί ότι τα συναισθήματά του είναι έγκυρα και ότι είναι φυσιολογικό να τα βιώνει.

Όταν οι γονείς αφιερώνουν χρόνο για να κατανοήσουν τα παιδιά τους, μπορούν να χτίσουν ισχυρές σχέσεις μαζί τους. Α

Αυτό βοηθά τα παιδιά να νιώθουν ότι τα αγαπούν, ότι τα υποστηρίζουν και ότι τα ακούνε, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

Επιπλέον, όταν οι γονείς κατανοούν τα παιδιά τους, είναι σε θέση να ικανοποιήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους.

Για παράδειγμα, αν ένα παιδί αισθάνεται άγχος ή στρες, ένας γονέας που το καταλαβαίνει αυτό μπορεί να το βοηθήσει παρέχοντάς του παρηγοριά και υποστήριξη.

Διδάξτε του υγιείς τρόπους να αντιμετωπίζει και τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Συχνά, τα παιδιά δεν ξέρουν τι να κάνουν όταν αισθάνονται λυπημένα, με αποτέλεσμα να γίνονται επιθετικά ή να αποζητούν έντονα την προσοχή.

Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας νιώθει λυπημένο που ο φίλος του δεν θα παίξει μαζί του, προσπαθήστε να βρείτε μαζί τρόπους αντιμετώπισης.