Στρίβει τούφες απ’ τα μαλλιά του, τρώει τα νύχια του, πιπιλίζει τα δάχτυλά του, σκαλίζει τη μύτη του, ανοιγοκλείνει συνεχώς τα μάτια του; Τα παιδιά συχνά εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους μέσω ενοχλητικών συνηθειών και τικ που μπορεί να προβληματίζουν τους γονείς.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει τις κακές συνήθειες και τα τικ

Οι ασυνείδητες και ανεξέλεγκτες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές εξωτερικεύονται συνήθως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών και με την ωριμότητα σταδιακά, τις περισσότερες φορές, εξαφανίζονται.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πόσα παιχνίδια χρειάζονται πραγματικά;

Οι κακές συνήθειες και τα τικ μπορούν να εμφανιστούν λόγω άγχους, κόπωσης ή έντασης και συχνά επηρεάζουν τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών, ειδικά στο σχολείο.

Ανιχνεύοντας έγκαιρα την αιτία τους, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να τα ξεπεράσει.

Δοκιμάστε να:

Αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού μέσω των παιχνιδιών

Εάν για παράδειγμα το παιδί σας πιπιλίζει τα δάχτυλά του ή δαγκώνει τα νύχια του, μπορείτε να ψάξετε για μια ευχάριστη δραστηριότητα που απαιτεί να είναι πάντα τα χέρια του απασχολημένα, όπως οι χειροτεχνίες ή η ζωγραφική.

Καταπολεμήσετε τυχόν άγχη του παιδιού με την ενίσχυση της σωματικής άσκησης

Το ποδήλατο ή το κολύμπι για παράδειγμα, βοηθά μικρούς και μεγάλους να καθαρίσουν το μυαλό τους και να δημιουργήσουν μια υγιή και διασκεδαστική ρουτίνα.

Επικεντρωθείτε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού

Επιβραβεύστε τη θετική συμπεριφορά και μην τιμωρείτε την κακή.

Βοηθήστε το παιδί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους φόβους του παρέχοντάς του ασφάλεια και υποστήριξη.

Μην κάνετε το παιδί να νιώθει διαφορετικό ώστε να μην αποκτήσει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας.

Μην το κάνετε «θέμα»

Εάν συνεχώς μιλάτε γι’ αυτό ή ακόμη χειρότερα, τιμωρείτε το παιδί, το ενθαρρύνετε απλά να το επαναλάβει.

Μιλήστε στο παιδί για το τι μπορεί η συγκεκριμένη κακή συνήθεια να του προκαλέσει στο μέλλον και ίσως κάποια στιγμή από μόνο του θελήσει να τη σταματήσει.

«Κόψετε» μία συνήθεια τη φορά

Το παιδί μπορεί να αναπτύξει πολλές κακές συνήθειες μαζί. Μην αποπειραθείτε να τις «εξουδετερώσετε» όλες ταυτοχρόνως. Χρειάζεται υπομονή και συνειδητή προσπάθεια ώστε τα αποτελέσματα να είναι επιτυχή.

*Εν κατακλείδι, επιλέξτε την οδό της υπομονής, της επιμονής και της φροντίδας ώστε το παιδί να αρχίσει να αποβάλλει αρνητικές επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή τικ. Ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισής τους είναι να το απασχολείτε με ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες που γενικά χαλαρώνουν και αποσπούν την προσοχή των παιδιών.

Σπουδαίο είναι επίσης να μην φέρνετε σε δύσκολη θέση το παιδί και να παρακολουθείτε στενά την εξέλιξή του. Εάν με την πάροδο του χρόνου δεν παρατηρήσετε κάποια πρόοδο, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατόν.