Το να είμαστε ως γονείς πρόθυμοι να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε καθημερινά, είναι μια θαρραλέα διαδικασία και είναι ωφέλιμο όχι μόνο για εμάς μα και για τα παιδιά μας.

Το να μεγαλώνουμε μαζί τους, προσφέρει στα παιδιά ένα υγιές και θετικό περιβάλλον ανατροφής.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τι κερδίζουν από τις Χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες;

Τα «κλειδιά» της ωρίμανσής των γονιών

Αναγνωρίζοντας ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει υπερδυνάμεις και δεν είναι τέλειος, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα επωφελές ταξίδι ωριμότητας που θα σας χαρίσει αν μη τι άλλο, ισορροπημένες οικογενειακές σχέσεις.

Για να γίνει αυτή η διαδικασία πραγματικότητα και να προσφέρετε στα παιδιά σας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας:

Αναγνωρίστε τις «ατέλειές» σας

Το να αναγνωρίσετε ότι είναι αδύνατο να έχετε όλες τις απαντήσεις, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να  κατηγορείτε τον εαυτό σας για τυχόν λάθη που μπορεί να κάνετε στην ανατροφή των παιδιών. Ζητήστε συγγνώμη από τα παιδιά όταν είναι απαραίτητο, επικοινωνήστε μαζί τους με ειλικρίνεια, μοιραστείτε εκείνο που σκέφτεστε και προχωρήστε… μπροστά.

Τα λάθη ως ένα ακόμη «σκαλοπάτι ωρίμανσης»

Κανείς δεν γεννιέται με πλήρη γνώση για το πώς να μεγαλώσει ένα παιδί.

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα μακρύ και διαρκές ταξίδι με «φουρτούνες» και αποτυχίες. Μη φοβάστε να κάνετε λάθη. Αντιθέτως, μάθετε από αυτά και τροποποιήστε τις συμπεριφορές και τις πρακτικές που δεν «λειτουργούν». Τα λάθη είναι ο καλύτερος δάσκαλος και κάθε «παραπάτημα» είναι ένα βήμα ακόμη προς την αυτοβελτίωση.

Σεβαστείτε την προσωπικότητα του παιδιού

Ένα από τα θεμελιώδη «κλειδιά» κατά την ανατροφή των παιδιών είναι να αναγνωρίζονται ως ανεξάρτητα άτομα με το δικαίωμα να αναπτύσσουν τη δική τους προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά τους.

Σεβαστείτε το παιδί γι’ αυτό που είναι αντί να προσπαθείτε να το κατευθύνετε και να το κάνετε αυτό που θέλετε να είναι.

Ξεπεράστε τους φόβους σας

Μπορεί να δυσκολεύεστε να θέσετε όρια από φόβο μήπως προκαλέσετε θυμό στα παιδιά σας και δημιουργήσετε συγκρούσεις ή το αντίστροφο. Ξεπεράστε τους φόβους σας. Είναι απαραίτητο για τα παιδιά και να υπάρχουν όρια μα και να εφαρμόζονται με μη αυταρχικό και «άκαμπτο» τρόπο.

Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και του επαρκή αυτοέλεγχου είναι δυο πολύ σημαντικά στοιχεία που κάθε γονιός είναι ωφέλιμο να έχει.

Το παιδί σας χρειάζεται μια ήρεμη, ασφαλή και στοργική φιγούρα που θα το υποστηρίζει ακόμα και σε στιγμές συναισθηματικής αναταραχής.

Εάν καταφέρετε να μπείτε στη θέση του παιδιού σας και να κατανοήσετε τα συναισθήματά του ειδικά σε έντονες στιγμές, θα του κάνετε ένα εξαιρετικό δώρο. Θα είστε το ζωντανό παράδειγμα για εκείνο ώστε να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες, όπως ο αυτοέλεγχος.