Τώρα στις γιορτές όλοι οι γονείς προβληματιζόμαστε σχετικά με το πόσα αλλά και ποια δώρα να πάρουμε στα παιδιά μας.

Η προσφορά μέσω των καταστημάτων και των ηλεκτρονικών αγορών είναι πολύ μεγάλη και οι επιθυμίες και οι απαιτήσεις των παιδιών ακόμα μεγαλύτερες και πιεστικές.

Και φυσικά στόχος όλων των γονιών είναι τα παιδιά μας να ευχαριστηθούν τις γιορτές.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πόσα παιχνίδια χρειάζονται πραγματικά;

Όμως δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να τους αγοράσουμε όλα όσα ζητούν και επιθυμούν.

Κατ’ αρχάς δεν είμαστε οι μόνοι που θα τους πάρουμε δώρα, αφού σίγουρα θα τους φέρουν κάτι και άλλοι, συγγενείς ή φίλοι – θείοι, παππούδες, νονοί…

Ακόμα κι αν τα χρήματα δεν ήταν το θέμα, κανένας γονιός δεν θέλει να κακομάθει τα παιδιά του, προσφέροντάς τους συνεχώς χωρίς όρια.

Στον σύγχρονο κόσμο, η γιορτή των Χριστουγέννων έχει συνδεθεί με μια συνθήκη υπερκατανάλωσης.

Τα παιδιά, στο ίδιο αυτό πνεύμα, επηρεασμένα από τη διαφήμιση και όσα βλέπουν γύρω τους, αναμένουν μια διαρκώς αυξανόμενη λίστα με δώρα, τα οποία μετά τον πρώτο ενθουσιασμό συνήθως ξεχνούν ψάχνοντας κάτι καινούργιο για να χαρούν.

Οι γονείς συχνά νιώθουμε ότι αναγκαζόμαστε να ακολουθήσουμε τον ρυθμό για να μην απογοητεύσουμε τα παιδιά μας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφεύγει από τα όρια.

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 3

Οι ειδικοί μάς προτείνουν μια λύση για να αποφασίσουμε ποια και πόσα δώρα θα πάρουμε στα παιδιά μας.

Έτσι, μας συμβουλεύουν να διαλέξουμε μέχρι τρία δώρα.

• Το ένα να είναι κάτι που επιθυμούν και έχουν ζητήσει.

• Το δεύτερο να είναι κάτι που έχουν ανάγκη.

• Και το τρίτο να είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα τους προσφέρει μια δημιουργική απασχόληση, όπως ένα βιβλίο ή ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Πριν όμως επιλέξουμε ποια θα είναι αυτά τα τρία δώρα, είναι σημαντικό να σκεφτούμε κατά πόσο τα παιδιά μας θα τα θέλουν και θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για αυτά και μετά από τρεις μήνες.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Τα παιδιά μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ευτυχία δεν κρύβεται στην πρόσκαιρη χαρά που δημιουργεί ένα ακόμα αναλώσιμο δώρο, αλλά στην κάθε στιγμή που βιώνει κανείς αυθεντικά ένα δυνατό, θετικό συναίσθημα.

Και είναι καθήκον των γονιών να τους το εξηγήσουμε και να τα προτρέψουμε να δουν μαζί μας το πραγματικό νόημα των γιορτών, που είναι η αγάπη και η προσφορά στους άλλους, κυρίως σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Μην ξεχνάτε ότι εκτός από τα υλικά δώρα υπάρχουν και αυτά που έχουν να κάνουν µε την ψυχαγωγία τους, όπως το να πάνε σινεµά, θέατρο, µία επίσκεψησε έναν ζωολογικό κήπο ή ένα ταξίδι, που πολλές φορές είναι πιο πολύτιµα από ένα παιχνίδι.