Υπάρχουν ορισμένες τυπικές φράσεις που λέμε στα παιδιά χωρίς καν να τις σκεφτόμαστε ώστε να τα προτρέψουμε να συμπεριφέρονται σωστά, με ή χωρίς την παρουσία μας. Μία από αυτές είναι και το «κάτσε φρόνιμα».

Κι ενώ εμείς είμαστε βέβαιοι πως έτσι στείλαμε το κατάλληλο μήνυμα σε εκείνα, στην πραγματικότητα τα μπερδεύουμε και κάθε άλλο παρά φρόνιμα μπορούν τελικά να κάτσουν.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πόσα παιχνίδια χρειάζονται πραγματικά;

Γιατί να μην χρησιμοποιούμε τη φράση «κάτσε φρόνιμα»

Για τους γονείς, η φράση «κάτσε φρόνιμα» έχει μια πολύ ξεκάθαρη και προσωπική ερμηνεία. Για κάποιους, για παράδειγμα, σημαίνει ότι τα παιδιά τους πρέπει να είναι ήσυχα και να μην κάνουν φασαρία. Για άλλους σημαίνει ότι τα μικρά τους πρέπει πάντα να ακούν τους μεγάλους. Ενώ για κάποιους άλλους μπορεί να σημαίνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να υψώνουν τον τόνο της φωνής τους.

Οι διαφορετικές έννοιες που ο κάθε γονέας μπορεί να έχει κατά νου όμως, δεν είναι βέβαιο πως είναι ξεκάθαρες στα παιδιά. Αντιθέτως. Μια τόσο γενική φράση είναι μάλλον αιτία… μπερδέματος για εκείνα. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά δεν κατανοούν ακριβώς το τι περιμένουν οι γονείς τους από αυτά.

Έτσι, δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να περιοριστούν σε υπερβολικό βαθμό ή απλά να τους αγνοήσουν τελείως.

Αντί για «κάτσε φρόνιμα», μπορείτε να πείτε…

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν «κάθονται φρόνιμα» όχι επειδή το θέλουν, αλλά επειδή αυτός είναι ο δικός τους τρόπος να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Ως εκ τούτου, η σωστή καθοδήγηση των γονέων θα πρέπει να εστιάζει περισσότερο στο διάλογο και στη διόρθωση, παρά στις εντολές ή τις ασάφειες.

Για να είναι οι συμβουλές σας πιο αποδοτικές:

Μην αφήνετε περιθώρια για παρεξηγήσεις

Όπως προαναφέρθηκε, το να λέμε στα παιδιά να κάθονται φρόνιμα είναι δύσκολα κατανοητό από τα παιδιά μιας και μιλάμε για μια φράση με πολλές ερμηνείες.

Είναι σημαντικό να είστε συγκεκριμένοι όταν μιλάτε στα παιδιά σχετικά με το τι περιμένετε από τη συμπεριφορά τους.

Αντί για το «να είσαι φρόνιμος», δοκιμάστε να πείτε στο παιδί: «Σήμερα που θα πας σχολείο, ελπίζω να περάσεις τέλεια με τους συμμαθητές σου, αλλά θα ήταν καλό να μην αποσπάται η προσοχή σου από εκείνα που σας λέει η δασκάλα».

Έτσι, το παιδί σας θα έχει επίγνωση του τι ακριβώς περιμένετε από εκείνο να κάνει.

Εξηγήστε το λόγο για τις συστάσεις σας

Τα παιδιά πρέπει να καταλαβαίνουν πως όταν τους λέμε οτιδήποτε, τους το λέμε για το καλό τους και όχι για να τα αναγκάσουμε να κάνουν αυτό που εμείς θέλουμε. Είναι σημαντικό επομένως να αιτιολογούμε τις παρεμβάσεις μας.

Αναφερόμενοι στο προηγούμενο παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε ένα βήμα παραπέρα και να πείτε στο παιδί: «Αν σου λέω να διασκεδάζεις με τους συμμαθητές σου αλλά όχι σε σημείο να χάνεις τη συγκέντρωσή σου, είναι επειδή δεν θα καταλάβεις τα καινούρια πράγματα που θα μάθεις και θα δυσκολεύεσαι πολύ να διαβάσεις τα μαθήματά σου μετά. Επιπλέον, θα δείξεις πως δεν αισθάνεσαι σεβασμό για τη δασκάλα σου η οποία δίνει τον καλύτερό της εαυτό».

Προσφέρετε λύσεις

Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ίσως ορισμένα να δυσκολεύονται περισσότερα από τα άλλα να παραμείνουν ήρεμα.

Αντί να ζητήσετε από το παιδί να είναι φρόνιμο, δώστε του εναλλακτικές όταν κάνει φασαρία και φωνάζει, ώστε να διοχετεύσει τα συναισθήματά του σε μια άλλη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα η ζωγραφική.

Επιβραβεύστε το σεβασμό των ορίων

Όταν ξέρετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να τηρήσει τα όρια, ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά του με ανταμοιβές.

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας κατάφερε να παραμείνει ήρεμο κατά την επίσκεψη στο γιατρό, πείτε του πόσο περήφανοι είστε που έκανε αυτή την προσπάθεια ή επιβραβεύστε το με ένα χαλαρό απόγευμα γεμάτο παιχνίδι.