Τα Χριστούγεννα αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη γιορτή για τον χριστιανισμό και συμβολίζουν τη γέννηση της αγάπης και της ελπίδας για την ανθρωπότητα. Η ανάγκη να πιστέψουμε σε ένα θαύμα είναι πανανθρώπινη και την αναγνωρίζουμε κυρίως στα παιδιά, τα οποία με ευκολία δέχονται ως αληθινή την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη.

Ο εκσυγχρονισμένος μύθος του καλοκάγαθου γεράκου, ο οποίος με τη βοήθεια ξωτικών και ταράνδων μοιράζει τα δώρα του σε όλα τα παιδιά του κόσμου μέσα σε μία νύχτα, αναμφίβολα εξάπτει τη φαντασία των παιδιών και την πίστη τους ότι τα θαύματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα. 

Η συζήτηση για τον Άγιο Βασίλη δεν σχετίζεται μόνο με την ηλικία ή το επίπεδο ωριμότητας ενός παιδιού. Καθορίζεται περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο ένας γονέας ανταποκρίνεται στην αντίδραση του παιδιού του – αναγνωρίζοντας τις αμφιβολίες του, αποδεχόμενος και σεβόμενος τα συναισθήματά του. Έτσι, είναι σημαντικό να ακούσουμε και να δώσουμε χώρο στις απορίες και τις ανησυχίες του παιδιού μας.

Ας του ανταποδώσουμε την ερώτηση, ζητώντας του να μας πει πρώτα τι σκέφτεται το ίδιο για αυτό το ζήτημα.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τους μαθαίνουμε το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων

Εφόσον μας ρωτά, σημαίνει ότι έχει αμφιβολίες, άρα είναι πιθανώς έτοιμο να μάθει την αλήθεια και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σωστό να το κοροϊδέψουμε. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης, τα παιδιά ενδεχομένως να αισθάνονται θλίψη, σύγχυση, απογοήτευση ή θυμό. Η θέση του γονιού είναι να τους δώσει να καταλάβουν ότι δικαιούνται να νιώθουν έτσι.

Στο παιδικό μυαλό, κατά κάποιον τρόπο, αν καταρριφθεί ο μύθος του Άγιου Βασίλη, διαλύεται και η μαγεία των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ως γονείς πρέπει να δείξουμε στο παιδί μας πώς να κρατήσει ζωντανή τη μαγεία με νέους και διαφορετικούς τρόπους. Μπορούμε επίσης να μοιραστούμε τη δική μας εμπειρία και το πώς αισθανθήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, ενδεχομένως μια αίσθηση θλίψης και απώλειας. 

Ποιος αγοράζει τα δώρα; 

Όταν θα αποφασίσουμε ότι ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, είναι σκόπιμο να τους πούμε ότι εμείς αγοράζουμε τα δώρα, τονίζοντάς τους ωστόσο παράλληλα ότι το σημαντικό είναι να δίνεις με μόνο κίνητρο την ευχαρίστηση και τη χαρά της προσφοράς, χωρίς να περιμένεις ευχαριστίες ή αναγνώριση.  

Πώς το εξηγούμε; 

Μπορούμε να πούμε στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης που βλέπουν στα βιβλία, στις ταινίες και στα καταστήματα είναι ένα πρόσωπο με στολή. Οι άνθρωποι ντύνονται με στολές του Αϊ-Βασίλη για να μας θυμίζουν ένα ιστορικό πρόσωπο, κάποιον που έζησε πριν από πάρα πολύ καιρό, ο οποίος έδινε κρυφά χρήματα σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. 

Αν επιμένουν να πιστεύουν 

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι για τα μικρά παιδιά η γραμμή μεταξύ μαγείας, παραμυθιού και πραγματικότητας είναι θολή και δυσδιάκριτη. Αν θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, δεν επιμένουμε να τους καταρρίψουμε τον μύθο αλλά τα αφήνουμε μέχρι να είναι έτοιμα να δεχτούν την αλήθεια.  

 *Smart info 

Η μέση ηλικία κατά την οποία τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη στις ΗΠΑ είναι  τα 8,5 χρόνια. 

Ευχαριστούμε για  τη συνεργασία τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική