Το παιδί σας είναι επιλεκτικό στο φαγητό; Δεν είναι το μόνο. Αυτή η δυσκολία- ιδιοτροπία που χαρακτηρίζει πολλά παιδιά, συχνά με τα χρόνια ξεπερνιέται ως δια μαγείας από μόνη της. Ωστόσο, γνωρίζατε πως μπορεί να αφήσει πίσω της ψυχολογικές συνέπειες και για τις δυο πλευρές;

Όσον αφορά τους γονείς, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι συναισθηματικά εξουθενωτική, πυροδοτώντας ανησυχίες σχετικά με διατροφικές ελλείψεις, καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και προβλήματα υγείας του παιδιού. Χαρακτηριστικά, έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι γονείς παιδιών δύσκολων στο φαγητό, αναφέρουν αυξημένα συναισθήματα ανεπάρκειας, άγχους και ενοχής ενώ συχνά βιώνουν έντονη κοινωνική κριτική.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τα βιντεοπαιχνίδια απειλούν και την ακοή τους, λένε οι γιατροί

Από την πλευρά του παιδιού, η επιλεκτική διατροφή μπορεί επίσης να είναι μια άσχημη συναισθηματική εμπειρία. Ο φόβος για νέες γεύσεις, υφές και χρώματα στο πιάτο του μπορεί να οδηγήσει σε έντονη ανησυχία. Επιπλέον, οι… αγώνες εξουσίας για το φαγητό που συχνά οδηγούν σε εντάσεις, επηρεάζουν τη συνολική οικογενειακή ευημερία.

Τρόποι παρότρυνσης του παιδιού

Γίνετε το καλό παράδειγμα

Εάν εσείς οι ίδιοι δίνετε προτεραιότητα σε υγιεινές επιλογές και επιδεικνύετε θετική σχέση με το φαγητό, το παιδί είναι πιο πιθανό να υιοθετήσει παρόμοιες συνήθειες.

Δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον

Εάν προσεγγίζετε τις ώρες των γευμάτων με ηρεμία και χαρά, το παιδί πιθανότατα θα συνδέσει το φαγητό με θετικά συναισθήματα και θα είναι πιο δεκτικό στο να δοκιμάσει νέες γεύσεις.

Ενθαρρύνετε την ενσυνείδητη διατροφή

Με την εξάσκηση της συνειδητής κατανάλωσης φαγητού και την ενθάρρυνση του παιδιού να ακούει τα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός του, μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει μια υγιή σχέση με το φαγητό και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής ή τα περιοριστικά διατροφικά μοτίβα.

Να είστε ανοιχτοί στην ποικιλία

Εάν δείχνετε περιέργεια και ενθουσιασμό για την εξερεύνηση νέων γαστρονομικών εμπειριών, το παιδί είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

Τακτικές που δεν αποδίδουν

Μια αρνητική προσέγγιση περιλαμβάνει:

Άγχος και πίεση

Εάν είστε υπερβολικά αγχωμένοι με τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και εκφράζετε την έντονη ανησυχία σας για το βάρος ή τις διατροφικές επιλογές του, μπορεί να δημιουργήσετε μια αρνητική συσχέτιση με το φαγητό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιλεκτική ή συναισθηματική διατροφή.

Περιοριστική και ελεγκτική συμπεριφορά

Η επιβολή αυστηρών κανόνων και περιορισμών σχετικά με το φαγητό ενδεχομένως να πυροδοτήσει αρνητικές αντιδράσεις και ανθυγιεινή σχέση με ορισμένα τρόφιμα.

Τι είναι λοιπόν ωφέλιμο να κάνετε;

  • Εστιάστε στην ισορροπία και την ποικιλία. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γευτεί διαφορετικές ομάδες τροφίμων χωρίς να το πιέζετε να φάει και την τελευταία του μπουκιά.
  • Κάντε τις ώρες των γευμάτων διασκεδαστικές και ελκυστικές. Επιτρέψτε στο παιδί να συμμετάσχει στον προγραμματισμό και την προετοιμασία των γευμάτων, πειραματιστείτε με τις συνταγές και δημιουργήστε μια χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά τις ώρες του οικογενειακού τραπεζιού.
  • Αποφύγετε την κριτική και την πίεση και εστιάστε στη θετική ενίσχυση και στην ενθάρρυνση όταν το παιδί δοκιμάζει νέα τρόφιμα ή κάνει υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Για να είναι τα γεύματα ευχάριστα

  • Φάτε όλοι μαζί σαν οικογένεια όσο πιο συχνά μπορείτε.
  • Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς. Κλείστε με άλλα λόγια την τηλεόραση και αποφύγετε τις οθόνες.
  • Προσφέρετε επιλογές. Παρουσιάστε δύο ή τρεις υγιεινές επιλογές τροφίμων και αφήστε το παιδί σας να επιλέξει μία. Αυτό θα του προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου και ευθύνης.
  • Μην το δωροδοκείτε για την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Πώς θα εισάγετε νέα τρόφιμα στην διατροφή του παιδιού

  • Ξεκινήστε αργά. Προσφέρετε μικρές μπουκιές από νέα φαγητά μαζί με γνωστά αγαπημένα τρόφιμα.
  • Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή δεδομένου ότι τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν ένα νέο φαγητό πολλές φορές (έως και 15) πριν το αποδεχτούν.
  • Γίνετε δημιουργικοί. Κόψτε για παράδειγμα τα φρούτα σε σχήμα χαμογελαστών προσώπων και μην ξεχνάτε τα ντιπ. Τα ντιπ μπορούν να κάνουν πολλά φαγητά πιο ελκυστικά, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά.