Kάθε έτος που περνάμε στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μας, αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Public Health.

Αντίθετα, το να μην λαμβάνει κανείς εκπαίδευση, φαίνεται να είναι τόσο κακό για την υγεία του, όσο το να πίνει πέντε ή περισσότερα ποτήρια αλκοολούχων ροφημάτων την ημέρα ή να καπνίζει δέκα τσιγάρα την ημέρα για δέκα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Covid-19: Πώς η πανδημία οδήγησε σε πρόωρη εφηβεία

Συγκεκριμένα, αναλύοντας στοιχεία από 59 χώρες, οι ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) και του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ενός ενήλικα μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος πλήρους φοίτησης στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το φύλο και την κοινωνική του τάξη.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι ολοκλήρωσαν έξι χρόνια φοίτησης στο δημοτικό είχαν κατά μέσο όρο 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Μετά την αποφοίτηση από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά σχεδόν 25%, ενώ 18 χρόνια εκπαίδευσης μείωναν τον κίνδυνο κατά 34%.

Τα οφέλη της εκπαίδευσης είναι μεγαλύτερα για τους νέους, αλλά και οι μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 50 ή άνω των 70 ετών εξακολουθούν να επωφελούνται από τις προστατευτικές επιδράσεις της εκπαίδευσης.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η μελέτη τους αποτελεί «πειστική απόδειξη» υπέρ της αύξησης των επενδύσεων στην εκπαίδευση ως τρόπου μείωσης των ανισοτήτων στα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας.

«Η εκπαίδευση είναι σημαντική από μόνη της, όχι μόνο για τα οφέλη της στην υγεία. Το γεγονός ότι τώρα μπορούμε πλέον να ποσοτικοποιήσουμε το μέγεθος αυτού του οφέλους είναι μια σημαντική εξέλιξη», αναφέρουν.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι περισσότερη εκπαίδευση οδηγεί συνήθως σε καλύτερη απασχόληση και υψηλότερο εισόδημα. Όλα αυτά μας βοηθούν να φροντίζουμε πιο αποτελεσματικά την υγεία μας.

Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο τείνουν, επίσης, να αναπτύσσουν μεγαλύτερο σύνολο κοινωνικών και ψυχολογικών πόρων που συμβάλλουν θετικά στην υγεία τους και στη διάρκεια της ζωής τους.

Το μορφωτικό επίπεδο επηρεάζει και την ψυχική υγεία

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health δείχνει ότι οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, έλλειψη εργασίας και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι πολύ πιθανότερο να διαγνωσθούν με ψυχική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε σύγκριση με τα εργαζόμενα και μορφωμένα άτομα.

Μάλιστα, ερευνητές από τη Φινλανδία αποκάλυψαν ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους (το 58%) με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης (έως πρωτοβάθμια) στην ηλικία των 30 ετών είναι πιθανό να εμφανίσουν κάποια ψυχική διαταραχή στα 52 τους, έναντι ποσοστών 45% και 36% για όσους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα.