Όταν είναι ώρα να παίξει, να πάει στη γιαγιά ή να είναι με φίλους, νιώθει μια χαρά και ξαφνικά το παιδί σας «αρρωσταίνει»; Κάποιοι λόγοι είναι προφανείς. Μπορεί να μην ολοκλήρωσε τις εργασίες του. Ή μπορεί απλά να νιώθει πως σήμερα θα ήθελε απλώς να… τεμπελιάσει μπροστά στην τηλεόραση.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να υπάρχουν και βαθύτεροι λόγοι που το παιδί δεν ξέρει πώς να μοιραστεί. Επομένως, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι πιο σημαντικό να καταλάβουμε το γιατί θέλει να μείνει σπίτι παρά να προσπαθούμε να το αναγκάσουμε να πάει.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς να τα βοηθήσετε να γίνουν ψυχικά υγιή και δυνατά

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας λέει ψέματα για να μείνει σπίτι

Σε αυτή την κατάσταση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να προσπαθήσετε να την ερευνήσετε σε βάθος.

Μη θυμώνετε

 

Πρώτα απ’ όλα, προσπαθήστε να μη θυμώσετε. Η ανακάλυψη ότι το παιδί σας σας λέει ψέματα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά και ότι δεν μπορεί να βρει άλλο τρόπο να το εκφράσει.

Φανταστείτε ότι ίσως έχει έναν συμμαθητή που το ενοχλεί κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, αλλά ντρέπεται πολύ να το πει και δεν ξέρει πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Σε μια περίπτωση όπως αυτή, σίγουρα θα θέλετε να το υποστηρίξετε αντί να το επιπλήξετε.

 

Ενθαρρύνετε το διάλογο

 

Είναι σημαντικό να προσεγγίσετε το παιδί σας και να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα «χώρο» για διάλογο, για να εκφραστεί και να σας εκμυστηρευτεί τι συμβαίνει. Είναι σημαντικό να μη μειώνετε τα συναισθήματά του, καθώς και να ξέρει πως εσείς είστε πάντα εκεί.

 

Επιμείνετε στα αίτια

 

 

Γενικά, τα ψέματα έχουν μια αιτία, επομένως είναι καλύτερο να προσπαθήσετε όπως είπαμε να καταλάβετε τι υπάρχει από πίσω για να το βοηθήσετε. Μερικές φορές τα παιδιά λένε ψέματα για να ικανοποιήσουν τους γονείς τους ή για να τραβήξουν την προσοχή και περισσότερη στοργή.

 

 

Κάντε το να σκεφτεί τις ευθύνες του

 

 

Βοηθήστε το παιδί να σκεφτεί τις ευθύνες, τις πράξεις του και τις συνέπειές τους.  Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει από μικρή ηλικία ότι είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις που παίρνει και πως πάντα αυτές έχουν κάποιο αντίκτυπο.

 

 

Αξιολογήστε το ψέμα σωστά

 

 

Το να αγνοήσουμε την πράξη δεν αποτελεί επιλογή, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μπορούμε να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα του ψέματος. Με άλλα λόγια, ένα μεμονωμένο γεγονός είναι εντελώς διαφορετικό από μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση. Επιπλέον, κάθε ψέμα έχει τη βαρύτητά του.

Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να κάνετε το παιδί να καταλάβει πως το ψέμα δεν είναι ένας καλός τρόπος για να πετύχουμε τους στόχους μας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποφασίσετε με ψυχραιμία πώς θα προχωρήσετε ανάλογα με την περίπτωση.

 

 

Να είστε προσεκτικοί με τις αντιδράσεις σας

 

 

Όταν το παιδί σας είναι ειλικρινές και ακούτε πράγματα που δεν σας αρέσουν, αποφύγετε να αντιδράσετε άσχημα. Διαφορετικά, θα του δώσετε το μήνυμα ότι ακόμα κι αν πει την αλήθεια, η απάντησή σας θα είναι αρνητική.

 

 

Άλλες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου

 

 

Όταν μιλάτε στο παιδί, αποφύγετε την… ανάκριση

 

Αυτό συνήθως δε δημιουργεί ένα κλίμα ενσυναίσθησης ή εμπιστοσύνης που ενθαρρύνει την ειλικρίνεια. Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στο παιδί να εκφράζεται χωρίς διακοπές και να περιγράφει ελεύθερα μια κατάσταση που βιώνει.

 

 

Προσοχή στα λεπτά όρια που βλάπτουν την αυτοεκτίμηση

 

 

Όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις μας σε σχέση με το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση, είναι σημαντικό καμία από αυτές να μην απειλεί την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Το να αρχίσετε να του λέτε ότι είναι ανεύθυνο ή άλλα παρόμοια, δεν ωφελεί.

Αντίθετα. Για να ενθαρρύνουμε ένα παιδί να πει την αλήθεια, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι πολλές φορές οι άνθρωποι συμπεριφέρονται ανάρμοστα. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι ο μόνος ή η μόνη που το κάνει αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και σωστό. Είναι επίσης σημαντικό το παιδί να καταλάβει ότι η ειλικρίνεια είναι μια ανεκτίμητη αξία, ακόμα κι αν μερικές φορές είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη.

Σκεφτείτε με το παιδί σας τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά αντί να πει ψέματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξετάσετε τι μπορεί να γίνει καλύτερα την επόμενη φορά.

 

 

Δώστε το καλό παράδειγμα

 

 

Τέλος, εκτός από το να σκεφτόμαστε τι πρέπει να κάνουμε με τα παιδιά μας, είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε αυτοστοχασμό και να αξιολογούμε τη συμπεριφορά που έχουμε και που τους μεταδίδουμε εμείς ως ενήλικες. Εάν τα παιδιά μας βλέπουν να φέρνουμε πάντα μια δικαιολογία ή να λέμε ψέματα για να αποφύγουμε να για παράδειγμα την επίσκεψη σε κάποιο συγγενή, θα κάνουν ακριβώς το ίδιο όταν θέλουν να αποφύγουν κάποιου είδους δέσμευση.

Επομένως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.