Οι παιδοψυχολόγοι λένε υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια δεξιότητα που, σύμφωνα με μελέτες, είναι πιο αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης για τη μελλοντική επιτυχία , «πιο πάνω» και από τον δείκτη νοημοσύνης (IQ): Η επιμονή. Τα παιδιά που έχουν επιμονή δεν τα παρατάνε μπροστά στις αναποδιές.

Πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν, οπότε παραμένουν προσηλωμένα στην σκληρή δουλειά για να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκινούν, παρά τα όποια εμπόδια προκύπτουν.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Η σχέση μεταξύ χιούμορ και ευφυΐας

Αυτή η ιδιότητα είναι μέρος των αυξανόμενων δεξιοτήτων αυτορρύθμισης ενός παιδιού, οι οποίες εμφανίζονται μεταξύ 3 και 7 ετών (και συνεχίζουν να αναπτύσσονται για πολλά ακόμη χρόνια).

Η επιμονή είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο είμαστε μεγαλωμένοι.

Μερικοί από εμάς προσπαθούμε να επιμείνουμε σε κάτι μέχρι να το κατακτήσουμε — αν και μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε να προχωράμε πέρα ​​από αυτό που είναι εποικοδομητικό ή χρήσιμο.

Και άλλοι έχουμε μάθει να έχουμε πιο περιορισμένη ανοχή στο να επιμένουμε στις εργασίες, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις.

Αλλά ανεξάρτητα από το ποια είναι η ιδιοσυγκρασία μας, η επιμονή αντιπροσωπεύει ένα σύνολο δεξιοτήτων που μπορούμε να μάθουμε και να γίνουμε καλύτεροι με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να καλλιεργήσετε την επιμονή στα παιδιά

  • Προστατέψτε τις ικανότητες συγκέντρωσης του παιδιού σας, τηρώντας τις τακτικές ρουτίνες ύπνου. Απενεργοποιήστε τις συσκευές μία ώρα πριν τον ύπνο και κρατήστε τις οθόνες έξω από το υπνοδωμάτιο το βράδυ.
  • Η πίεση για επιτυχία μπορεί να προκαλέσει πολύ αρνητικά συναισθήματα. Δείξτε στο παιδί σας ότι η αγάπη σας δεν εξαρτάται από την επιτυχία του.
  • Επαινέστε τους για τις προσπάθειές τους, όχι για τα αποτελέσματά τους. Όταν τα παιδιά επαινούνται για την ευφυΐα τους (π.χ. «Είσαι τόσο έξυπνος!»), είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνουν. Όταν όμως επαινούνται για την προσπάθειά τους (π.χ. «Δούλεψες τόσο σκληρά γι’ αυτό! Καλή δουλειά!»), έχουν περισσότερα κίνητρα και εργάζονται πιο συγκροτημένα.
  • Τοποθετήστε τις προσδοκίες λίγο πάνω από το επίπεδο δεξιοτήτων του παιδιού σας. Οι πολύ υψηλές προσδοκίες μπορεί να προκαλέσουν άγχος, ενώ αυτές που είναι πολύ χαμηλές μπορεί να οδηγήσουν σε πλήξη.
  • Διδάξτε τους ότι τα λάθη είναι ευκαιρίες ανάπτυξης.
  • Να θυμάστε ότι τα παιδιά επιμένουν περισσότερο στις δραστηριότητες που τους αρέσουν και που τους ενδιαφέρουν. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν το παιχνίδι και τα χόμπι τους.
  • Μην κάνετε κάτι για τα παιδιά σας που μπορούν να κάνουν μόνα τους.
  • Γιορτάστε τις μικρές νίκες.