Ενώ η αρνητικότητα μπορεί να «μπλοκάρει» τον ενθουσιασμό κάθε παιδιού, τα λόγια ενθάρρυνσης μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής του. Όταν μιλάτε στο έφηβο παιδί σας, να είστε βέβαιοι πως σας ακούει παρόλο που η συμπεριφορά του μπορεί να δείχνει το αντίθετο. Έχοντας λοιπόν μόλις 5 λεπτά στη διάθεσή σας, επιλέξτε να κάνετε σε τακτική βάση αυτό: να υποστηρίζετε το παιδί και του δείχνετε πως πιστεύετε σε εκείνο.

Τα ενθαρρυντικά λόγια ενός γονιού μπορούν να κάνουν τη διαφορά ως προς την εικόνα που έχει το παιδί για τον εαυτό του και ως προς τα κίνητρά του ώστε να συνεχίσει να προσπαθεί να πετύχει οτιδήποτε επιθυμεί. Όταν οι έφηβοι γνωρίζουν ότι οι γονείς τους τους υποστηρίζουν, είναι σε θέση να ξεπεράσουν πιο εύκολα τις απογοητεύσεις και να εξελιχθούν σε πιο θαρραλέους και αποφασιστικούς ενήλικες.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Ζηλεύει το αδερφάκι του που έχει γενέθλια; Έτσι θα το αντιμετωπίσετε

Ένα θετικό σχόλιο αρκεί…

Μπορεί να ακούγεται απλό μα συχνά αμελούμε να αναφέρουμε πως πραγματικά πιστεύουμε στο παιδί μας. Ίσως επίσης ακούγεται αντιφατικό πώς κάτι τόσο παροδικό όσο ένα θετικό σχόλιο μπορεί να δώσει μια τόσο μεγάλη ώθηση ώστε εκείνο να καταφέρει να κάνει βήματα μπροστά.

Ωστόσο, σκεφτείτε τις φορές που λάβατε επαίνους ή σας είπαν ότι είστε καλοί σε κάτι. Τις στιγμές που κάποιος υποστήριξε τις ιδέες σας και επιβεβαίωσε τις καλές σας επιλογές. Δεν σας γέμισαν χαρά και δύναμη να συνεχίσετε;

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Ειδικά στην εφηβεία που αντιμετωπίζουν ένα σωρό προκλήσεις.

Σε αυτή τη φάση εν τω μεταξύ μπορεί να καταλήγετε τις πιο πολλές φορές να τα επιπλήττετε μιας και συχνά δείχνουν σαν να μην ενδιαφέρονται για τίποτα.

Οι έφηβοί μας συμπεριφέρονται με τρόπους που μας απογοητεύουν, δεν παύουν όμως να είναι ανασφαλή παιδιά που κάπως αδέξια προσπαθούν να βρουν τη δική τους ταυτότητα. Με το να είναι αγενείς ή απόμακροι, απλά κρύβουν αυτές τους τις ανασφάλειες. Ενώ μπορεί λοιπόν να δείχνουν πως δεν μας χρειάζονται πια, στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Θέλουν να ξέρουν ότι είμαστε εκεί σε κάθε περίπτωση.

Η υποστήριξή μας μπορεί να τους βοηθήσει να κάνουν τη διαφορά δίνοντάς τους την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να μην τα παρατάνε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και να κάνουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους πραγματικότητα.