Η Eco-Atkins ή δίαιτα Jenkins (το όνομα του γιατρού που την επινόησε) αποτελεί στην ουσία τη χορτοφαγική εκδοχή της δίαιτας Atkins. Στηρίζεται στην πρόσληψη πρωτεϊνών από φυτικές πηγές και περιορίζει τις πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές, όπως οι πατάτες, το ψωμί και το ρύζι. Περιλαμβάνει όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς και τα έλαιά τους, λαχανικά, και σε μικρότερες ποσότητες φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης. Η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη αποτελείται από 26% υδατάνθρακες, 31% υψηλής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες και 43% φυτικά λιπαρά. Η θερμιδική πρόσληψη καλύπτει το 60% των ημερήσιων αναγκών του ατόμου, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ταχύρυθμο και συγχρόνως ασφαλές αδυνάτισμα.

Τα υπέρ Είναι γνωστό ότι η μακροχρόνια υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, λόγω κυρίως της υψηλής πρόσληψης κορεσμένων και trans λιπαρών. Αντίθετα, τα υψηλά σε πρωτεΐνες φυτικά τρόφιμα εμπεριέχουν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες και πολλά φυτοθρεπτικά στοιχεία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτοθρεπτικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες κ.ά. Χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χωρίς διατροφική χοληστερόλη και ζωικά λίπη. Η παρασκευή των γευμάτων δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Εφόσον η πρόσληψη υδατανθράκων και θερμίδων διατηρείται υπό έλεγχο, επιτυγχάνεται μεγάλη και ταχεία απώλεια κιλών. Ελαττώνει την είσοδο ξενοβιοτικών στον οργανισμό και ενισχύει τους φυσικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσής του. Αυξάνει την ενεργητικότητα, προσφέρει αίσθηση ευεξίας. Δεν δημιουργεί δυσκοιλιότητα. Βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος. Συμβάλλει στην ελάττωση της υψηλής χοληστερόλης και της ανεβασμένης πίεσης.

Τα κατά Οποιαδήποτε διατροφή από την οποία απουσιάζουν κάποια θεωρούμενα ως βασικά τρόφιμα, όπως αυγά, γαλακτομικά και ψάρια, και παράλληλα διατηρεί υπό περιορισμό την πρόσληψη άλλων, όπως φρούτων και δημητριακών, είναι πολύ δύσκολο να εξισορροπηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού. Οπότε και η συγκεκριμένη δίαιτα ενέχει κι αυτή διάφορους κινδύνους, όπως π.χ. της ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β12. Κατάλληλη κυρίως για αποκλειστικά χορτοφάγους ή όσους σκέφτονται να γίνουν χορτοφάγοι. Δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί από εξασθενημένα άτομα, άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ορμονικές διαταραχές ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Αποκλείονται βασικές ομάδες τροφών (π.χ. γαλακτοκομικά), δεν καταναλώνονται ζωικά προϊόντα. Λόγω των πολλών φυτικών ινών, μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν ελλείψεις απαραίτητων συστατικών (π.χ. σε σίδηρο) και να προκληθούν δυσλειτουργίες (π.χ. αναιμία). Απαιτούνται εμπλουτισμένα προϊόντα (π.χ. με βιταμίνες D και Β12) και ίσως συμπληρώματα διατροφής (π.χ. σίδηρος), πάντα κατόπιν ιατρικής συμβουλής! Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μακροχρόνια. Με την επαναφορά στο διαιτολόγιο περισσότερων υδατανθράκων ή/και ζωικών προϊόντων, τα απολεσθέντα κιλά μπορεί να επανακτηθούν.

Ενδεικτικό εβδομαδιαίο μενού 

Δευτέρα

Πρωινό: Νιφάδες βρόμης με ξηρούς καρπούς και γάλα σόγιας.

Ενδιάμεσο: 1 πορτοκάλι.

Μεσημεριανό: Φασόλια μαυρομάτικα και σαλάτα με πράσινα λαχανικά και κολοκυθόσπορους.

Απογευματινό: 1 φλιτζάνι κακάο.

Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, φασόλια, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές, ελαιόλαδο και φιστίκια Αιγίνης.

*Στις σαλάτες μπορείτε να προσθέσετε παρθένο ελαιόλαδο ή λινέλαιο και φρέσκο χυμό λεμονιού.

Τρίτη

Πρωινό: 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με ταχίνι και γάλα σόγιας με κακάο.

Ενδιάμεσο: 1 γκρέιπφρουτ.

Μεσημεριανό: Σπανάκι με φιστίκια Αιγίνης και σαλάτα με ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι και ελιές.

Απογευματινό: Αμύγδαλα.

Βραδινό: Μπιφτέκι σόγιας και σαλάτα με λάχανο, καρότο, παντζάρι και πιπεριές.

*Το γάλα σόγιας μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλλο φυτικό ρόφημα από ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Τετάρτη

Πρωινό: Δημητριακά από φλοιό σταριού με ηλιόσπορους, σουσάμι, γάλα σόγιας και κανέλα.

Ενδιάμεσο: 1 χούφτα καρύδια.

Μεσημεριανό: Φακές με πλιγούρι και σαλάτα με πράσινα λαχανικά και ελιές.

Απογευματινό: 1 αβοκάντο.

Βραδινό: Μπρόκολο, κολοκυθάκια και φασολάκια στον ατμό και 1 μερίδα τόφου.

Πέμπτη

Πρωινό: Νιφάδες βρόμης (χυλωμένες σε νερό) με τόφου και ελιές.

Ενδιάμεσο: 1 Γκρέιπφρουτ.

Μεσημεριανό: Φασόλια σόγιας και σαλάτα με πράσινα λαχανικά και σάλτσα αβοκάντο.

Απογευματινό: 1 κομμάτι μαύρη σοκολάτα.

Βραδινό: Σαλάτα με διάφορα λαχανικά, αρακά, καλαμπόκι ή πλιγούρι και ξηρούς καρπούς.

Παρασκευή

Πρωινό: Νιφάδες βρόμης με ξηρούς καρπούς και γάλα σόγιας.

Ενδιάμεσο: 1 ακτινίδιο.

Μεσημεριανό: Ρεβίθια και σαλάτα με πράσινα λαχανικά και φιστίκια Αιγίνης.

Απογευματινό: 1 ρόφημα κακάο.

Βραδινό: Κινόα με μανιτάρια και καρύδια και σαλάτα με μπρόκολο, κουνουπίδι και ελιές.

Σάββατο

Πρωινό: 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με ταχίνι και γάλα σόγιας.

Ενδιάμεσο: 1 πορτοκάλι.

Μεσημεριανό: Γίγαντες φούρνου και σαλάτα με πράσινα λαχανικά και κουκουνάρι.

Απογευματινό: 1 σοκολάτα μαύρη.

Βραδινό: Χούμους, 1 φέτα ψωμί πολύσπορο και σαλάτα με λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδι και πιπεριές.

Κυριακή

Πρωινό: Δημητριακά από φλοιό σταριού με κολοκυθόσπορο, σουσάμι και γάλα σόγιας.

Ενδιάμεσο: 1 γκρέιπφρουτ.

Μεσημεριανό: Μπιφτέκι σόγιας ή ρεβίθια και σαλάτα με πράσινα λαχανικά.

Απογευματινό: 1 αβοκάντο.

Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, αγγουράκι, πιπεριά, κρεμμυδάκια, τόφου, ελιές και φιστίκια Αιγίνης.

Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος – διατροφολόγος).