Κάθε μωρό αναπτύσσει την ομιλία του με διαφορετικό ρυθμό. Μερικά μωράκια ξεκινούν να μιλούν γρήγορα και άλλα μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Στους 12-18 μήνες, τα περισσότερα μωρά λένε τα πρώτα τους λόγια. Αλλά σε αυτήν την ηλικία, μόνο εσείς και άλλα μέλη της στενής οικογένειας μπορεί να καταλαβαίνετε τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις! Ακόμη κι αν τα λόγια του μωρού σας δεν ακούγονται ακόμη σωστά, το μικρό σας εξακολουθεί να χαίρετε όταν του μιλάτε. Μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά του, το μωρό σας έχει γίνει καλύτερο στο να μιλάει, αλλά ακόμη μπορεί να δυσκολεύετε να πει ορισμένους ήχους, όπως να προφέρει το γράμμα «ρ».

Για να ενισχύσετε τις δεξιότητες ομιλίας του μωρού σας αρκεί να το ακούτε και του απαντάτε. Το να μοιράζεστε μαζί του ιστορίες, τραγούδια, ποιήματα – ακόμη και να μιλάτε για την ημέρα σας – θα βοηθήσει το μωρό σας να μάθει και να εξασκήσει τη γλώσσα. Οι δραστηριότητες αυτές με το μωρό σας βοηθούν επίσης στο μεταξύ σας «δέσιμο»

Ιδέες για να ενθαρρύνετε το μωρό να μιλήσει

Όσο περισσότερες λέξεις ακούνε τα παιδιά, τόσο περισσότερες λέξεις μπορούν να μάθουν. Ακολουθούν μερικά διασκεδαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε την ομιλία του μωρού σας:

  • Συζητήστε με το μωρό σας για όσες δουλειές κάνετε στο σπίτι, ακόμη κι αν νομίζετε ότι είναι βαρετές. Για παράδειγμα, «Ο μπαμπάς σκουπίζει το χαλί για να απαλλαγεί από τη σκόνη που μας κάνει να φτερνιζόμαστε. Η μαμά αλλάζει σεντόνια στο κρεβάτι.».
  • Επαναλάβετε τις λέξεις του μωρού σας, συμπεριλαμβάνοντάς τις μέσα σε προτάσεις. Για παράδειγμα, όταν το μωρό λέει, «τρένο», πείτε «Ναι, είναι ένα μεγάλο κόκκινο τρένο».
  • Δείξτε ενδιαφέρον για την ομιλία του μωρού σας, μιλώντας του, κοιτάζοντάς το στα μάτια και χαμογελώντας του.
  • Διαβάστε παραμύθια και πείτε ιστορίες στο μωρό σας.
  • Ακούστε και τραγουδήστε παιδικά τραγουδάκια.
  • Ενθαρρύνετε τις προσπάθειες του μωρού σας να μιλήσει. Για παράδειγμα, εάν το μικρό σας δείξει ένα σκυλί και το ονομάσει, θα μπορούσατε να πείτε, «Μπράβο που επισήμανες το σκυλί, Ελένη!»
  • Η αλλαγή της πάνας είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο με το μωρό σας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να του μιλήσετε, να του τραγουδήσετε και να κοιτάξετε το πρόσωπο του μωρού σας καθώς του αλλάζετε την πάνα.

*Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας, καλό είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρο