Αν ρωτήσετε μαμάδες αν θυμάται τα σχολικά τους χρόνια, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν ξεχνάνε. Πιθανότατα ακόμα θυμάστε τις στιγμές που ήρθατε σε δύσκολη θέση ή που γίνατε το επίκεντρο κάποιου κουτσομπολιού. Το σχολείο δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία για όλους.

Η κοινωνική μας θέση δοκιμάζεται και αυτό μπορεί να είναι σκληρό για ένα αναπτυσσόμενο παιδί. Μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει φίλους και να μην παίρνουν καλούς βαθμούς. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί χαίρονται όταν επιτέλους αποφοιτούν και μπαίνουν στον «πραγματικό κόσμο».

Αν πιστεύατε ότι δεν χρειάζεται να περιηγηθείτε πια σε αυτό το δράμα, σύντομα θα ανακαλύψατε ότι αυτό δεν ισχύει. Ιδίως από όταν γίνατε μαμά. Κάποιες μέρες, μαζεύεστε με τις μαμάδες φίλες σας – ή ακόμα και με εκείνες τις φίλες «επιβίωσης» που κάνετε παρέα μόνο και μόνο επειδή τα παιδιά σας έχουν την ίδια ηλικία. Είναι αναπόφευκτο.

Μέσα στις ομάδες παιχνιδιού, τις σχολικές αυλές και τις συναντήσεις γονέων και κηδεμόνων ίσως να νιώθετε μοναξιά ή έλλειψη υποστήριξης. Καμία μαμά δεν αξίζει να γελοιοποιείται, ειδικά όταν απλά προσπαθεί τόσο σκληρά.

Ακολουθούν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε τα κουτσομπολιά:

Μη φοβηθείτε να πείτε «όχι» σε άλλες μαμάδες

Αν είστε μια μαμά που δεν την τρομάζει λίγη αντιπαράθεση, υψώστε το ανάστημά σας. Μην διστάσετε να πείτε ότι αυτό για το οποίο μιλάνε οι άλλες μαμάδες δεν αφορά πραγματικά κανέναν και ότι δεν αισθάνεστε άνετα να συμμετέχετε σε αυτή τη συζήτηση. Αυτό μπορεί να μην τερματίσει το κουτσομπολιό, αλλά θα αφαιρέσει το ρόλο σας σε αυτό.

Τουλάχιστον ξέρετε ότι κάνετε το σωστό. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ενεργήσετε γρήγορα. Αυτή η μέθοδος θα οδηγήσει στη λιγότερη δυνατή ένταση. Κατευθύνετε τη συζήτηση και μιλήστε για κάτι άλλο.

«Βαριέμαι»

Ένας άλλος τρόπος για να εκτρέψετε το κουτσομπολιό είναι να το αντιμετωπίσετε με αδιαφορία. Αν προκύψει θέμα, απλά κάντε σαν να μην σας ενδιαφέρει η συζήτηση. Είναι φυσιολογικό, ακόμα και λίγο φυσικό, να σας απασχολήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

Η μαμά που κουτσομπολεύει μπορεί να μην γνωρίζει καν τις σωστές πληροφορίες. Αμφισβητήστε τη. Ρωτήστε τη που το έμαθε και ρωτήστε τη αν κάνει λάθος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και την ίδια στο να αναρωτηθεί και να ξανασκεφτεί τι διαδίδει. Αν ακούσετε κουτσομπολιά για τον εαυτό σας ή για κάποια στενή σας φίλη, ο καλύτερος τρόπος μπορεί να είναι να τα αγνοήσετε.

Είναι ένστικτο να θέλετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας ή τους κοντινούς σας ανθρώπους. Μπορεί να είναι όμως καλύτερο να μη δώσετε σημασία για να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία. Ένα άτομο που κουτσομπολεύει πιθανότατα έχει ανάγκη για προσοχή. Με το να αδιαφορήσετε βεβαιώνεται ότι δεν το τροφοδοτείτε.

Βρείτε μια διέξοδο, κάντε καινούργιες φιλίες

Μπορεί να αισθάνεσαι ωραία να είσαι μέλος μιας ομάδας. Ωστόσο, το κουτσομπολιό είναι τοξικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Bρείτε άλλες διεξόδους για το χρόνο και την ενέργειά σας – που μπορεί να μην περιλαμβάνουν το να κάθεστε με άλλες μαμάδες που μιλάνε για τη μαμά που μόλις μετακόμισε ή για το νέο παιδί στην τάξη.

Μερικές φορές το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι απλώς να κάνετε νέους φίλους. Βρείτε μια νέα ομάδα για να κάνετε παρέα. Το κουτσομπλολιό μπορεί να είναι η υπόδειξή σας ότι αυτή η ομάδα φίλων δεν είναι η κατάλληλη για εσάς.

Πρόσωπο με πρόσωπο

Ακούσατε ότι μια μαμά μιλάει για εσάς πίσω από την πλάτη σας; Πλησιάστε τη και ρωτήστε τη ευθέως τη συμβαίνει. Εξηγείστε της πώς αισθάνεστε και ακούστε τη δική της εκδοχή. Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του να ακούμε ή να διαδίδουμε κουτσομπολιά. Ρωτήστε το άτομο πώς θα ένιωθε αν άκουγε κάποιες φήμες για τον εαυτό του.

Μερικές φορές όλοι μας χρειαζόμαστε μια μικρή υπενθύμιση. Όταν είμαστε μαμάδες έχουμε την επιπρόσθετη ευθύνη του να θέτουμε το καλό παράδειγμα και να είμαστε πρότυπο για το παιδί μας. Η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα που όλοι έχουμε, κάποιοι είναι καλύτεροι σε αυτήν από άλλους και σε κάποιους πρέπει να τους υπενθυμίζουμε να τη χρησιμοποιούν.