Οι ειδικοί λένε ότι όταν ζητείται από τους έφηβους να ιεραρχήσουν ποιος επηρεάζει τις αποφάσεις τους σχετικά με το σεξ, οι γονείς κατατάσσονται σταθερά υψηλότερα από τους φίλους τους. Κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά επιθυμούν οι γονείς να τους μιλούν περισσότερο για το σεξ.

Ανοίγοντας τη συζήτηση για το σεξ από νωρίς, δίνετε στα παιδιά σας ακριβείς πληροφορίες και τα ενημερώνετε ότι είστε ένα άτομο με το οποίο μπορούν με ασφάλεια να μιλήσουν για το σεξ και το σώμα τους.

Νωρίς, συχνά και σε μικρές «δόσεις»

Ενώ τα μικρά παιδιά δεν χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζουν για το σεξ, είναι σημαντικό οι γονείς να τους μιλούν νωρίς και συχνά για τη σεξουαλικότητα – ξεκινώντας με ειλικρινείς απαντήσεις στις ερωτήσεις τους για το σώμα τους. Μια μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιτυχία στην εκμάθηση των ονομάτων των γεννητικών τους οργάνων όταν οι πληροφορίες παρουσιάζονται από έναν γονέα, έναντι ενός δάσκαλου. Εάν δεν είστε σίγουροι τι να πείτε ή πώς να το πείτε, εδώ είναι δύο απλά σημεία που πρέπει να έχετε κατά νου.

Να είστε χαλαροί όταν μιλάτε (και να ακούτε)

*Συντομία και ειλικρίνεια

Για παράδειγμα, εάν το παιδί προσχολικής ηλικίας σας ρωτήσει πώς γίνονται τα μωρά, αντί να ρωτήσετε γιατί θέλει να μάθει, απαντήστε με μια ευθεία, κατάλληλη για την ηλικία απάντηση. Μια επαρκής απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής: «Συνήθως το μωρό βγαίνει από τον κόλπο της μαμάς ή μερικές φορές ένας γιατρός κάνει ένα κόψιμο στην κοιλιά της μαμάς για να βγάλει το μωρό». Εάν το παιδί σας έχει επακόλουθες ερωτήσεις, απαντήστε του με ειλικρίνεια. Αλλά θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να του δώσετε πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα.

*Απαντήστε θετικά στις ερωτήσεις

Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας λέει ότι δεν του αρέσει η νταντά, αντί να του πείτε «Η νταντά σε αγαπά!» κλείνοντας έτσι τη συζήτηση, κάντε ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να ρίξουν περισσότερο φως στην κατάσταση. Για παράδειγμα: Παιδί: «Δεν μου αρέσει η νταντά». Γονέας: «Γιατί όχι»; Παιδί: «Γιατί δεν είναι καλή». Γονέας: «Τι έκανε που δεν ήταν ωραίο;». Παιδί: «Άγγιξε το αιδοίο μου και μου είπε να μην στο πω». Γονέας: «Μακάρι να μην είχε συμβεί αυτό, αλλά χαίρομαι πολύ που μου το είπες».

*Εξασκηθείτε σε μια υποθετική συζήτηση

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να μιλάτε για το σεξ με τα παιδιά σας, μπορείτε να εξασκηθείτε πρώτα με έναν άλλο ενήλικα, όπως έναν σύντροφο ή έναν φίλο, δοκιμάζοντας να παίξετε ρόλους στην υποθετική συζήτηση που μπορεί να έχετε με το παιδί σας.

Χρησιμοποιήστε ανατομικούς όρους

*Δεν υπάρχει τίποτα ντροπιαστικό στο σώμα μας

Χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους ανατομικούς όρους όταν μιλάτε για τα γεννητικά όργανα, δείχνετε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει τίποτα ντροπιαστικό στο σώμα του (μας). Για παράδειγμα, όταν πρέπει να αλλάξετε την πάνα της κόρης σας, μπορείτε να της πείτε: «Πρέπει να καθαρίσω εντελώς το αιδοίο σου». Μιλήστε της δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που θα της μιλούσατε όταν θα έπρεπε να της αλλάξετε το μπλουζάκι: «Πρώτα το δεξί χέρι μπαίνει στο δεξί μανίκι. Τώρα το αριστερό χέρι…».

*Δείξτε πού βρίσκεται τι, και σε τι χρησιμεύει

Μαθαίνοντας στο παιδί σας πού βρίσκεται, πώς ονομάζεται και τι κάνει κάθε μέρος του σώματός του, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων, θα μιλάει ανοιχτά για το σώμα του.

Για τα αγόρια:

Για παράδειγμα, αν ένα αγόρι ρωτήσει σε τι χρησιμεύει το πέος του, μπορείτε απλά να του πείτε: «Το πέος σου είναι για να ουρήσεις». Δεν χρειάζεται να πείτε περισσότερα, εκτός κι αν σας ρωτήσει το παιδί σας.

Αν συνεχίσει με μια ερώτηση όπως, «Γιατί αισθάνομαι καλά όταν αγγίζω το πέος μου;» μην πανικοβληθείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι σας ζητά να εξηγήσετε τους μηχανισμούς του σεξ. Μπορείτε να πείτε κάτι σαν, «Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να απολαμβάνει την αφή».

Για τα κορίτσια:

Το να εξηγήσετε τα γεννητικά όργανα των κοριτσιών ίσως σας φανεί λίγο πιο δύσκολο. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε λέγοντας στο παιδί προσχολικής ηλικίας: «Έχεις διαφορετικές τρύπες για διαφορετικά πράγματα. Η μία είναι για τα τσίσα, από την άλλη βγαίνει το μωρό και η τρίτη είναι για τα κακά». Αν η κόρη σας ρωτήσει να μάθει ποια είναι η κάθε τρύπα, δοκιμάστε να της εξηγήσετε χρησιμοποιώντας εικόνες από ένα κατάλληλο για την ηλικία της εκπαιδευτικό βιβλίο ή δείξτε της χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη, αν νιώθετε άνετα να το κάνετε.

Αρκεί να πείτε, «Η ουρήθρα σου είναι εκεί που βγαίνουν τα τσίσα. Ο κόλπος σου είναι η τρύπα που βγαίνει το μωρό. Ο πρωκτός σου είναι εκεί που βγαίνουν τα κακά». Ομοίως, ενώ δεν μπορείτε απαραίτητα να δείτε την κλειτορίδα, όταν η κόρη σας αγγίζει τη δική της ή ρωτά για αυτή, θεωρήστε τη στιγμή σαν στιγμή που μπορεί να διδαχθεί, ξεκινώντας απλά λέγοντάς της πώς λέγεται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί τους σωστούς όρους με ένα σεξουαλικό «αρπακτικό», αυτό είναι ένα σημάδι ότι αυτό το παιδί μιλά ανοιχτά με έναν ενήλικα για το σώμα του και δεν είναι πιθανό να κρατήσει μυστική την κακοποίηση. Αν παρόλα αυτά αισθάνεστε ανασφάλεια για τον τρόπο που θα προσεγγίσετε το παιδί, η συζήτηση με έναν παιδοψυχολόγο θα μπορούσε να σας διαφωτίσει.