Γιατί νιώθω αμήχανα με το νεογέννητο;

Ενώ οι νέες μαμάδες αναπτύσσουν έντονο δέσιμο με τα νεογέννητα μωρά τους, οι μπαμπάδες μπορεί να μην μπορούν να το νιώσουν αμέσως.
1 Νοεμβρίου 2022 | 08:00

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και ο θηλασμός μπορούν να δώσουν στις μαμάδες ένα προβάδισμα στο δέσιμο με το νεογέννητο. Αλλά οι μπαμπάδες μπορούν, και το κάνουν, να αναπτύξουν εξίσου έντονους και ισχυρούς δεσμούς με τα παιδιά τους. Απλά μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με τη μαμά.

Πώς αναπτύσσεται ο δεσμός του μπαμπά με το μωρό

Οι μπαμπάδες αναπτύσσουν τον δεσμό τους με το μωρό τους επικοινωνώντας, παίζοντας μαζί του και φροντίζοντάς το. Καθώς το μωρό μεγαλώνει με χαμόγελα, γέλια και φλυαρίες, αρχίζει να αναπτύσσεται μια πραγματικά αμφίδρομη σχέση. Η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο 6 μήνες για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Έτσι, ο δεσμός που έχουν οι περισσότεροι μπαμπάδες με το έξι μηνών μωρό τους είναι θεμελιωδώς διαφορετικός από αυτόν που είχαν μαζί του αμέσως μετά τη γέννηση.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε αυτό τον δεσμό, πριν και μετά τη γέννηση:

  1. Ξεκινήστε νωρίς

Λίγο δέσιμο πριν τον τοκετό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα οι μπαμπάδες να αναπτύξουν έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό τους όταν γεννηθούν. Τα μωρά μπορούν να ακούσουν μέσα στη μήτρα από περίπου 18 εβδομάδες. Επομένως, όσο ανόητο κι αν φαίνεται, αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να μιλήσετε, να τραγουδήσετε και να διαβάσετε στο αγέννητο μωρό σας.

Αυτή είναι η ευκαιρία σας να μοιραστείτε τη μέρα σας μαζί του ή ακόμα και τα 10 αγαπημένα σας τραγούδια. Γιατί να μην πείτε στο μωρό σας για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας γι’ αυτό και τι μπορείτε να κάνετε μαζί; Όλ’ αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρότερο δεσμό μετά τη γέννηση.

  1. Αγκαλιάστε το νεογέννητο

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αυτή την κρίσιμη δέρμα με δέρμα επαφή όσο πιο γρήγορα μπορείτε μετά τη γέννηση. Πείτε στη μαία ότι θα θέλατε να το κάνετε αυτό για να μην ξεχαστεί και φροντίστε να συνεχίσετε να το κάνετε κάθε μέρα τους επόμενους μήνες.

Οι αγκαλιές δέρμα με δέρμα επιτρέπουν στο νεογέννητο να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς σας και να μάθει τη μυρωδιά σας, όπως ακριβώς κάνει με τη μαμά όταν θηλάζει. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να το αφήσετε να χουχουλιάσει στο στήθος σας. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να νιώσετε κοντά και μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και οι δύο.

  1. Κάντε στο νεογέννητο μασάζ

Ένας καλός τρόπος για να έρθετε πιο κοντά με το νεογέννητο είναι να βρείτε κάποια δραστηριότητα που μπορεί να είναι μόνο δική σας. Μία από τις καλύτερες ιδέες για δέσιμο είναι το βρεφικό μασάζ. Απελευθερώνει κύματα ωκυτοκίνης (η ορμόνη της ευτυχίας) και στους δύο σας, κάτι που θα βοηθήσει στη θεμελίωση της σύνδεσής σας.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι εάν υποφέρετε από baby blues (ναι, το παθαίνουν και οι μπαμπάδες), το μασάζ μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

  1. Παίξτε με το μωρό

Σε ηλικία περίπου 6 μηνών, το δέσιμο περνά σε διαφορετικό επίπεδο. Το μωρό σας είναι πλέον αναπτυξιακά έτοιμο για κάποιο χρόνο παιχνιδιού. Το αεροπλανάκι γύρω από το δωμάτιο, η αναπήδηση του μωρού πάνω-κάτω και το γαργαλητό, είναι εξαιρετικές ιδέες. Αυτό το είδος παιχνιδιού αυξάνει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, ντοπαμίνης και βήτα-ενδορφίνης. Αυτό σημαίνει ότι τα μωρά και οι μπαμπάδες τους λαμβάνουν έναν χείμαρρο από χημικά συγκολλητικά.

Αυτός δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωριστείτε πραγματικά, αλλά είναι και θεμελιώδης για τη σωματική και κοινωνική ανάπτυξη του μωρού σας, καθώς το βοηθάει να αναπτύξει συναισθηματική ανθεκτικότητα, οπτικοκινητικό συντονισμό και κοινωνικές δεξιότητες.

Ο δεσμός με το μωρό σας είναι ξεχωριστός

Μπορεί να είναι εύκολο να δούμε τον δεσμό μητέρας-μωρού ως το «χρυσό πρότυπο», αλλά οι δεσμοί που έχουν οι μπαμπάδες με το μωρό τους είναι επίσης μοναδικοί. Στην πραγματικότητα, ο δεσμός που έχουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες με το μωρό τους είναι διαφορετικός για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του νεογέννητου, καθώς το βοηθά να κατανοήσει το εύρος των ατόμων και των σχέσεων που θα συναντήσει στη ζωή.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Γονείς: Πώς θα βρείτε το δικό σας στυλ ανατροφής 30 Απριλίου 2024, 08:00
Μην έχετε ενοχές αν ο χρόνος με τα παιδιά είναι πιο λίγος απ’ ό,τι θα θέλατε 29 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Μην φοβάστε την κριτική του παιδιού σας 28 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Η σωματική υγεία του ενός επηρεάζει την ψυχική υγεία του άλλου 27 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Τι ρόλο παίζει η διατροφή του πατέρα στο άγχος και το μεταβολισμό τους; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Πώς δεν θα ξεμείνετε από ενέργεια 25 Απριλίου 2024, 08:00
Μπαμπάς: Τι ρόλο παίζει η πατρική φιγούρα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Γιατί την άνοιξη αυξάνονται τα διαζύγια; 24 Απριλίου 2024, 08:00
Διαζύγιο: Μπορεί η πρόωρη συγκατοίκηση να είναι η αιτία; 21 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Πώς η πίεση βλάπτει την ψυχική υγεία του παιδιού 17 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς- Είχατε μια δύσκολη μέρα; Διαβάστε αυτό 16 Απριλίου 2024, 04:50
Γονείς: Η κίνηση «κλειδί» για να κρατήσετε τη σπίθα ζωντανή 14 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Το Νο 1 πράγμα που θέλουμε για τα παιδιά μας – Πώς το πετυχαίνουμε; 7 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Ιδέες για ανοιξιάτικα ραντεβού που θα φέρουν πίσω τον χαμένο ρομαντισμό 6 Απριλίου 2024, 08:00
4 κρυφά εμπόδια στην ευτυχία ενός γονέα 29 Μαρτίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version