Το ασβέστιο για ένα παιδί είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση και την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του. Η πλειονότητα του ασβεστίου στο σώμα μας αποθηκεύεται στα οστά μας. Τα οστά περιέχουν έως και το 99% του ασβεστίου του σώματος.

Αυτό απαιτεί καθημερινή «αναπλήρωση» από τη διατροφή μας. Τα αδύναμα οστά και τα κατάγματα αργότερα στη ζωή μπορεί να προκύψουν από τη μη λήψη αρκετού ασβεστίου κατά την παιδική ηλικία.

Χωρίς αρκετό ασβέστιο, τα οστά ενός ατόμου θα επιδεινωθούν. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε, αν χρειαστεί, το σώμα να μπορεί να αφαιρέσει το ασβέστιο από τα οστά και να το χρησιμοποιήσει αλλού. Το σώμα μας έχει την ικανότητα να συσσωρεύει ασβέστιο στα οστά μας όσο είμαστε νέοι.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τα «καλά» λίπη που αυξάνουν τις σχολικές τους επιδόσεις

Χάνουμε την ικανότητα να συγκρατούμε ασβέστιο στα οστά μας καθώς μεγαλώνουμε. Τα οστά ενός παιδιού φτάνουν στη μέγιστη οστική τους πυκνότητα όταν είναι νεαροί ενήλικες. Ως αποτέλεσμα, τα οστά τους είναι μόνιμα τόσο πυκνά (ή γεμάτα) με ασβέστιο όσο μπορούν να είναι.

Στη συνέχεια, το σώμα αντλεί ασβέστιο κυρίως από τα αποθέματα ασβεστίου στα οστά μας. Το να εξασφαλίσετε αρκετό ασβέστιο στη διατροφή των παιδιών σας είναι πολύ σημαντικό στα χρόνια της ανάπτυξής τους.

Τα δυνατά οστά στην παιδική ηλικία είναι μια καλή αρχή για καλή υγεία των οστών σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Αλλά όταν ένα παιδί δεν πίνει γάλα ή δεν τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα πώς θα πάρει αρκετό ασβέστειο;

Πορτοκάλια

Ο χυμός με φρέσκα πορτοκάλια, καθένα από τα οποία περιέχει φυσικά περίπου 50 με 60 mg ασβεστίου, είναι μια καλή εναλλακτική.

Λαχανικά

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα μπιζέλια και τα χόρτα. Σημειώστε ότι το σπανάκι θεωρείται μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου για τα νήπια (ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 200mg), αλλά έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, το οποίο παρεμβαίνει στην απορρόφηση ασβεστίου.

Ο αρακάς περιέχει περίπου 45 mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι. Αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των οστών με έναν άλλο τρόπο: Ο αρακάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα και την αντοχή των οστών.

Επιπλέον, τα πράσινα μπιζέλια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά εκτός από ασβέστιο. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και Α και πρωτεϊνών.

Όσπρια

Τα περισσότερα όσπρια όπως τα ρεβίθια είναι πλούσια σε ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι βρασμένα μικρά λευκά φασόλια, παρέχει περίπου 130 mg ασβεστίου, σχεδόν όσο μισό φλιτζάνι γάλα.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου, επίσης πιο υγιεινή επιλογή για υγιεινά λιπαρά και βιταμίνες. Για την ακρίβεια 100 γραμμάρια αμύγδαλα μας εφοδιάζουν με 260mg ασβεστίου. 

Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε το φυστικοβούτυρο με βούτυρο αμυγδάλου και να συμπεριλάβετε ανάλατα ή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι αμύγδαλα με αποξηραμένα φρούτα σε σνακ. Μπορείτε επίσης να ρίχνετε αμύγδαλα σε σαλάτες ή στη βρώμη.