Η ενστάλαξη υγιεινών συνηθειών στα παιδιά από μικρή ηλικία είναι σημαντική για την ευημερία και την υγεία τους. Για αυτό θα πρέπει να τους εξηγούμε το γιατί να πλένουμε για παράδειγμα τα χέρια μας και να καθαρίζουμε τα αυτιά μας είναι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται.

Ως γνωστόν, χρειάζονται περίπου 21 ημέρες για να γίνει μια πράξη συνήθεια. Καθοδηγώντας λοιπόν τα παιδιά προς την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, η συνέπεια, η επιμονή και η υπομονή είναι σίγουρα στοιχεία που θα χρειαστούμε…

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς και παιδιά: Χτίζοντας τον αμοιβαίο σεβασμό

 

Μαθαίνοντας στα παιδιά να καθαρίζουν τα αυτάκια τους

Για να μάθουν να καθαρίζουν τα παιδιά τα αυτιά τους, δοκιμάστε τους ακόλουθους τρόπους:

 

#1 Κάντε το να μοιάζει με παιχνίδι

Ένας από τους πιο ευχάριστους και αποτελεσματικούς τρόπους για να μάθουν οτιδήποτε τα παιδιά είναι το παιχνίδι. Τα παιχνίδια αποτελούν σημαντικό μέρος της μαθησιακής διαδικασίας καθώς διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών και «συνδέουν» τα λογικά με τα δημιουργικά μέρη του εγκεφάλου.

Η ώρα του μπάνιου είναι η ιδανική στιγμή για να παίξετε και παράλληλα να δείξετε στο παιδί πώς να καθαρίζει τα αυτάκια του. Βρέξτε ένα πανάκι με ζεστό νερό, στραγγίξτε το και σκουπίστε απαλά το αυτί. Ο καθαρισμός του αυτιού μπορεί να γίνει και με λίγο νερό και σαπούνι και πρέπει να προσέχετε ώστε να μην είναι υπερβολικός. Δηλαδή ποτέ να μην πιέζετε το εσωτερικό του αυτιού του παιδιού και να το καθαρίζετε όχι πάνω από μία φορά την εβδομάδα.

Το καλό στέγνωμα του αυτιού μετά το μπάνιο είναι επίσης σημαντικό διότι βοηθά στην αποφυγή μολύνσεων λόγω υπολειπόμενης υγρασίας, ωστόσο, δεν πρέπει εισάγετε την πετσέτα μέσα στον ακουστικό πόρο.

Η ουσία είναι να δημιουργήσετε μια ευχάριστη και διασκεδαστική στιγμή που το παιδί δεν θα θέλει να αποφύγει μα αντιθέτως θα επιζητά.

 

#2 Δώστε το καλό παράδειγμα

Όλα τα παιδιά ειδικά όταν είναι ακόμα μικρά τείνουν να μιμούνται όσα κάνουν οι ενήλικες. Ακριβώς λοιπόν όπως βουρτσίζετε μπροστά στο παιδί τα δόντια σας, καθαρίστε και τα αυτιά σας με τον τρόπο που θέλετε το παιδί σας να το κάνει.

Πέραν του πλυσίματος με σαπούνι και νερό, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε υγρά μαντηλάκια χωρίς βέβαια και πάλι να τα βάζετε βαθιά μέσα στο αυτί.

 

#3 Επιβραβεύστε το παιδί

Άλλος ένας καλός τρόπος για να μάθουμε στα παιδιά οτιδήποτε είναι να τα παρακινούμε να το κάνουν μόνα τους και να τα συγχαίρουμε όταν τα καταφέρνουν. Αυτό τους δημιουργεί ικανοποίηση και τα ενθαρρύνει να το κάνουν ξανά.

*Μην ξεχνάτε:

Παρά την αισθητική δυσφορία που προκαλεί ορισμένες φορές, το κερί του αυτιού δεν είναι επικίνδυνο. Αντίθετα, εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες, καθώς:

  • προστατεύει το τύμπανο και τον ακουστικό πόρο, διατηρώντας τα στεγνά κι αποτρέποντας τα μικρόβια να προκαλέσουν μόλυνση
  • παγιδεύει βρωμιά, σκόνη και άλλα σωματίδια ώστε να μην εισέλθουν στον ακουστικό πόρο και να προκαλέσουν ερεθισμό ή τραυματισμό

Επομένως, δεν είναι ανάγκη να το… παρακάνετε με την υγιεινή.

Επιπλέον, δεν συνίσταται να χρησιμοποιείτε μπατονέτες και εάν υποψιάζεστε ότι ένας φραγμένος ακουστικός πόρος δυσκολεύει το παιδί σας να ακούσει ή εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε κιτρινοπράσινη έκκριση στο αυτί του, μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το συσσωρευμένο κερί στο σπίτι. Επισκεφτείτε τον παιδίατρο και εκείνος θα κρίνει αν το κερί προκαλεί ενόχληση και χρειάζεται να αφαιρεθεί.