Ο αυξανόμενος όγκος πρόσφατων ερευνών δείχνει μια αναμφισβήτητη τάση: οι νέοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα social media και η ψυχική τους υγεία χειροτερεύει.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σίγουρα πολύ σημαντικά για την κοινωνική ζωή των παιδιών ή ακόμη και την μάθηση. Όμως, η εκτεταμένη χρήση τους μπορεί να επιφέρει ψυχολογικές επιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Έφηβο παιδί: Τι μπορεί να το προβληματίζει;

Αλλά πόσο πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά το χρόνο που περνάνε online για να μειωθούν αυτές οι ψυχολογικές επιπτώσεις;

Social media και ψυχική υγεία

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, όταν μια ομάδα φοιτητών περιόρισε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά 30 λεπτά ημερησίως, σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και τη μοναξιάς.

Οι ερευνητές του ISU οργάνωσαν ένα πείραμα δύο εβδομάδων που περιλάμβανε 230 φοιτητές. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπρεπε να περιορίσουν τη χρήση κατά 30 λεπτά την ημέρα.

Αυτή η ομάδα παρουσίασε δραστική βελτίωση όσον αφορά το άγχος, την κατάθλιψη και τη μοναξιά στο τέλος της μελέτης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αυξημένη τάση σε θετικά συναισθήματα όπως ενθουσιασμός και υπερηφάνεια.

«Με εξέπληξε η διαπίστωση ότι η ευημερία των συμμετεχόντων βελτιώθηκε σε όλες τις διαστάσεις της ζωής τους. Ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι μια τόσο απλή παρέμβαση, μια καθημερινής υπενθύμιση, μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν συμπεριφορά και να βελτιώσουν τις συνήθειές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας.

Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι τα ψυχολογικά οφέλη από τον περιορισμό της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επεκτάθηκαν ακόμη και στους συμμετέχοντες που μερικές φορές δεν τηρούσαν τον περιορισμό.

«Το μάθημα εδώ είναι, ότι δεν έχει σημασία να είσαι τέλειος, αλλά να καταβάλλεις προσπάθεια. Ο αυτοπεριορισμός και η προσοχή είναι τα μυστικά συστατικά», λένε οι ερευνητές.

Πολλοί συμμετέχοντες στη μελέτη σχολίασαν ότι οι πρώτες ημέρες ήταν δύσκολες. Μετά από αυτό, ωστόσο, πολλοί αισθάνθηκαν πιο παραγωγικοί και συντονισμένοι. Άλλοι δήλωσαν ότι ο ύπνος τους βελτιώθηκε ή περνούσαν περισσότερο χρόνο με άλλους ανθρώπους.