Η διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι συχνά συνεπάγεται μια σειρά από αλλαγές, κυρίως λόγω γλυκών πειρασμών, όπως είναι το παγωτό αλλά και των πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών για τα παιδιά και να αποτρέψετε τα τρόφιμα χαμηλής να αντικαταστήσουν τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας, χωρίς βέβαια να καταλήγετε σε υπερβολές, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ποια χρώματα τους… ανοίγουν την όρεξη;

Για γερά παιδιά και το καλοκαίρι

Προγραμματίστε τα κύρια καλοκαιρινά γεύματα και σνακ

Τα κυρίως γεύματα των παιδιών πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνες που βοηθούν, εκτός των άλλων, στην ανάπτυξή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Επιπλέον, η συμπερίληψη λαχανικών και φρούτων σε άφθονες ποσότητες είναι απαραίτητη στην καθημερινή διατροφή τους, καθώς αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών υψηλής ποιότητας (οι ειδικοί συνιστούν περίπου 5 μερίδες).

Περιορίστε την κατανάλωση υπερ- επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το παγωτό, λόγω της συγκέντρωσης σακχάρων, χωρίς βεβαίως υπερβολές. Θυμηθείτε πως όταν τα παιδιά καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα, το πιο σημαντικό είναι να ελέγχετε εάν περιέχουν τρανς λιπαρά διότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής και τον κίνδυνο μεταβολικών νοσημάτων.

Μην ξεχνάτε την τακτική ενυδάτωση με πολύ νερό

Κατά τη διάρκεια της ζέστης, χάνονται περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο λόγω της εφίδρωσης. Επομένως, είναι απαραίτητο να αντισταθμίσετε αυτές τις απώλειες στα παιδιά, προσφέροντάς τους μπόλικο νεράκι.

Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ροφήματα

Γενικά, αποφεύγετε να δίνετε στα παιδιά έτοιμους χυμούς και αναψυκτικά αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα. Όταν αυτά τα ροφήματα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και σε τακτική βάση, οι υδατάνθρακές τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Προτιμάτε πάντα τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο, που παρέχουν ενέργεια και είναι πιο χορταστικοί από τους απλούς. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται συχνά σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμινών και μετάλλων και επομένως προστατεύουν την υγεία των παιδιών.