Ο ύπνος μπορεί να αποτελέσει μια από τις πιο ευχάριστες διαδικασίες για όλη την οικογένεια. Κι αυτό διότι οι ρουτίνες που τον συνοδεύουν αποτελούν πολύτιμο χρόνο εγγύτητας μεταξύ των μελών της σε καθημερινή βάση.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και η ανάγκη για αυτονομία είναι πιο έντονη, ο «χρόνος ύπνου» είναι ακόμη ίσως πιο σημαντικός. Μπορείτε να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να μιλήσετε για το πώς πέρασαν τη μέρα τους, να ακούσετε μαζί ένα τραγούδι πριν ξαπλώσετε ή να μοιραστείτε μια ιστορία- παραμύθι. Όλες αυτές είναι αναμφίβολα ευχάριστες στιγμές που προσφέρουν αξέχαστες αναμνήσεις και σας φέρνουν ακόμα πιο κοντά.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς θα αποφύγετε το διαζύγιο… ύπνου

Οι «προκλήσεις» του ύπνου για τα παιδιά

Ο ύπνος είναι συχνά ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τείνει να είναι σύντομος και διακοπτόμενος ενώ στην ηλικία των έξι μηνών περίπου, οι αφυπνίσεις συνεχίζουν να υπάρχουν και μπορεί να συνοδεύονται από άσχημα όνειρα και τους λεγόμενους «νυχτερινούς τρόμους». Οι κολικοί, ο φόβος για το σκοτάδι και το άγχος του αποχωρισμού είναι επίσης παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο των παιδιών.

Μόλις στην ηλικία των 6 ετών, ο ύπνος των παιδιών έχει κάποια ομοιότητα με αυτόν των ενηλίκων. Στο μεταξύ, πρέπει να κάνετε πολλή υπομονή…

Μπορείτε πάντα να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας για τις δυσκολίες που υπάρχουν σε σχέση με τον ύπνο σε κάθε στάδιο της ζωής του παιδιού ώστε να κατανοήσετε τι συμβαίνει στο παιδί και να το βοηθήσετε όσο μπορείτε να κοιμηθεί καλύτερα.

Για καλύτερο ύπνο

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται καλά τη νύχτα μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη συμπεριφορά και τη μάθηση. Για παράδειγμα μπορεί να είναι ευερέθιστα, επιθετικά ή υπερκινητικά.

Η ρουτίνα όπως είπαμε μπορεί να τα βοηθήσει να κοιμηθούν καλύτερα. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να:

  • Διατηρήσετε σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης.
  • Κρατήστε το παιδικό δωμάτιο όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό τη νύχτα. Εάν το παιδί σας φοβάται το σκοτάδι, ένα κόκκινο νυχτερινό φως θα μπορούσε να το βοηθήσει να κοιμηθεί.
  • Εφόσον το παιδί δεν είναι σε υπερδιέγερση, ένα ζεστό μπάνιο λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να το δροσίσει και να χαλαρώσει το σώμα του.
  • Παίξτε λίγη χαλαρωτική μουσική (white noise) πριν βάλετε το παιδί για ύπνο.
  • Φροντίστε η θερμοκρασία του δωματίου του παιδιού να είναι φυσιολογική.
  • Μην χρησιμοποιείτε οικογενειακώς ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

*Εάν παρατηρήσετε ότι ο ύπνος του παιδιού είναι λιγοστός, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.