Είναι λογικό να χαλαρώνετε τη ρουτίνα ύπνου το καλοκαίρι, άλλα μόλις ξεκινήσουν τα σχολεία, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται καλά.

Αυτό, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά τόσο στις επιδόσεις του, όσο και στο πόσο καλά θα περάσει στο σχολείο, λένε οι νευροεπιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), έδειξε ότι τα παιδιά που κοιμόντουσαν σταθερά τουλάχιστον 10 ώρες τη νύχτα μπορούσαν να προσαρμοστούν καλύτερα στο νηπιαγωγείο και οι δάσκαλοί τους ανέφεραν ότι είχαν καλύτερες κοινωνικο-συναισθηματικές και μαθησιακές δεξιότητες, σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν μια σταθερή ρουτίνα ύπνου.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί δεν πρέπει να χάνουν ούτε λίγα λεπτά ύπνου

Μάλιστα, οι δάσκαλοι που συμμετείχαν στη μελέτη δε γνώριζαν προσωπικές πληροφορίες για τα παιδιά, δηλαδή για το πρόγραμμα ύπνου τους, την οικογενειακή τους κατάσταση την υγεία τους και τον αριθμό ημερών που έχασαν από το σχολείο.

Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι ο ύπνος είναι απίστευτα σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου μας. Ιδίως στα παιδιά, ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει την εστίαση, τη συγκέντρωση, τη μνήμη, τη διάθεση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη σχολική απόδοση και τη συμπεριφορά.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας δεν κοιμάται αρκετά

Αν έχετε παρατηρήσει το παιδί σας να εμφανίζει 3 ή περισσότερά από τα παρακάτω σημάδια, τότε πιθανότατα δεν κοιμάται αρκετές ώρες ή πρέπει να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου του:

  1. Του παίρνει 30 λεπτά ή περισσότερο για να αποκοιμηθεί.
  2. Σπάνια θυμάται τα όνειρά του.
  3. Ξυπνάει το πρωί κουρασμένο.
  4. Πεινάει πιο συχνά και ζητάει πρόχειρο φαγητό.
  5. Ξυπνάει νωρίτερα το πρωί από ό,τι θα θέλατε.
  6. Νιώθει υπνηλία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  7. Ξυπνάει μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  8. Το μυαλό του όταν ξαπλώνει γεμίζει με ανησυχίες και άλλες σκέψεις.
  9. Τα μάτια του είναι πρησμένα ή κόκκινα.
  10. Τα συναισθήματά του είναι ανεξέλεγκτα – θυμός, παρορμητικότητα, ξεσπάσματα κ.α.