Όπως όλες οι μεταβάσεις, έτσι και η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά αν συνοδεύεται από μετακόμιση. Το να γνωρίζεις νέους ανθρώπους και να κάνεις καινούριους φίλους στο σχολείο είναι συχνά μια αγχωτική διαδικασία.

Πώς μπορούμε να την κάνουμε για το παιδί μας πιο ομαλή;

Διαβάστε επίσης: Υπερευαίσθητο παιδί: Μήπως είναι και το δικό σας;

Πώς επηρεάζει ένα παιδί η αλλαγή σχολείου;

Τα περισσότερα παιδιά που έχουν την κατάλληλη υποστήριξη συνήθως καταφέρνουν να προσαρμοστούν αρκετά καλά σε ένα νέο σχολείο. Αλλά, εάν η οικογένειά σας μετακινείται αρκετά ή το παιδί είναι ιδιαιτέρως εσωστρεφές, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Ακριβώς όπως η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη για τους ενήλικες, τα παιδιά μπορεί να βιώσουν παρόμοια συναισθήματα, όπως φόβο και στρες. Κι αυτό επειδή τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα και την ασφάλεια της σταθερότητας. Χρειάζεται λοιπόν χρόνος ώστε να αισθανθούν και πάλι καλά μακριά από το οικείο υπνοδωμάτιό τους, το οικείο σχολικό κτίριο, τους φίλους τους.

Κάνοντας «restart» στη ζωή τους με νέες γνωριμίες σε όλα τα επίπεδα, ορισμένα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν ακόμα και σωματικά συμπτώματα όπως ναυτία ή αϋπνία. Καθώς προσαρμόζονται στο νέο τους περιβάλλον, δεν είναι επίσης ασυνήθιστο να τα βλέπουμε να απομονώνονται και να παίζουν μόνα τους.

Η αλλαγή σχολείων μπορεί επιπλέον να διαταράξει τη μαθησιακή τους εμπειρία και τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πόσο θα διαρκέσει η προσαρμογή;

Κάποια παιδιά μπορεί να αισθάνονται άνετα σε ένα νέο σχολείο μέσα σε λίγες εβδομάδες ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να προσαρμοστούν. Η περίοδος προσαρμογής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού καθώς και από την υποστήριξη, όπως είπαμε, που θα λάβει.

Συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί στη μετάβαση

Είναι σημαντικό να έχετε υπομονή και κατανόηση όταν βοηθάτε το παιδί σας να προσαρμοστεί. Υποστηρίξτε το όσο καλύτερα μπορείτε και προσπαθήστε να κάνετε τη μετάβαση ευκολότερη, δοκιμάζοντας τους ακόλουθους τρόπους:

Εξηγήστε και πάλι στο παιδί γιατί έγινε αυτή η αλλαγή

Όταν κάνετε μια οποιαδήποτε κίνηση, είναι σημαντικό να εξηγείτε στο παιδί γιατί συμβαίνει. Είτε μετακομίζετε επειδή αλλάξατε δουλειά ή χώρισατε είτε θέλετε το παιδί να φοιτήσει σε κάποιο άλλο σχολείο για κάποιους συγκεκριμένους λόγους, πρέπει να γνωρίζει την αιτία της αλλαγής.

Στα παιδιά, ακόμα κι αν δεν κατανοούν πλήρως τους λόγους, είναι σημαντικό να τους δίνεται μια εξήγηση κατάλληλη για την ηλικία τους. Άλλωστε, έχουν την θαυμαστή ικανότητα να αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει στη ζωή των ενηλίκων και αν μη τι άλλο, αξίζουν την ειλικρίνειά μας.

Εστιάστε στα θετικά ενώ αναγνωρίζετε πόσο δύσκολη μπορεί να είναι αυτή η κίνηση. Μοιραστείτε, τέλος το πώς βιώνετε εσείς την αλλαγή και τυχόν ανησυχίες σας.

Φροντίστε να πει «αντίο»

Το «αντίο» είναι δύσκολο, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να φύγει κανείς χωρίς να πει τίποτα σε εκείνους που αγαπά.

Έχει το παιδί αποχαιρετήσει το παλιό του σχολείο, τους φίλους και τους δασκάλους του; Επειδή είναι σε ένα νέο σχολείο δεν σημαίνει ότι το παλιό έχει μικρότερη σημασία.

Αν είναι εφικτό, βοηθήστε το παιδί να παραμείνει σε επαφή με τους παλιούς συμμαθητές τους. Μπορείτε να ορίσετε μια ημερομηνία παιχνιδιού επανασύνδεσης ή εάν είστε μακριά, να κάνετε μια βιντεοκλήση.

Η γνώση του παιδιού πως θα ξαναδεί με κάποιο τρόπο τους φίλους του μπορεί να το βοηθήσει να βιώσει το «κλείσιμο» του κύκλου πολύ πιο ήρεμα και να σηματοδοτήσει το τέλος ενός κεφαλαίου και την αρχή ενός νέου.

Υποστηρίξτε το στο διάβασμα

Η αλλαγή σχολείου μπορεί να δημιουργήσει κάποια κενά στη μάθηση. Η γνωριμία σας με το νέο δάσκαλο εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τον ενδεχομένως διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας και τις απαιτήσεις.

Βοηθήστε το παιδί τις πρώτες ημέρες στο διάβασμα αν βλέπετε πως το χρειάζεται μέχρι να μπει σε έναν ρυθμό.

Θέστε μικρούς στόχους μαζί

Ένας στόχος μπορεί να είναι ένα «γεια» σε τουλάχιστον ένα νέο άτομο την ημέρα ή μια πρόσκληση ενός συμμαθητή για παιχνίδι και μελέτη. Μπορεί επίσης τα παιδί να θέλει να δοκιμάσει κάτι καινούριο ή να κάνει περισσότερες ερωτήσεις στην τάξη.

Το «κλειδί» είναι να μην μένει στάσιμο στο νέο περιβάλλον, αλλά αντίθετα να προσπαθεί από λίγο κάθε μέρα να δίνει στο νέο σχολείο και στους συνομηλίκους του μια ευκαιρία.

Κοινωνικοποιηθείτε

Αναζητήστε εκδηλώσεις και ευκαιρίες για να βοηθήσετε το παιδί να κάνει νέες γνωριμίες. Μπορείτε για παράδειγμα να το εγγράψετε σε ένα φροντιστήριο, άθλημα ή σε άλλες δραστηριότητες που ενδεχομένως το ενδιαφέρουν και θα το βοηθήσουν να γνωρίσει άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα.

*Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας δεν προσαρμόζεται καλά ή φαίνεται να αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις από ό,τι περιμένατε, μη διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη από ειδικό για σωστή καθοδήγηση.