Μην περιμένετε μέχρι το παιδί να φτάσει στην  εφηβεία για να του διδάξετε απαραίτητες δεξιότητες για τη μελλοντική του ζωή. Ξεκινήστε από νωρίς αυτά τα «πρακτικά μαθήματα» ώστε να έχουν τα κατάλληλα εφόδια και να γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται απλά αλλά και πιο περίπλοκα ζητήματα της καθημερινότητάς τους.

6 δεξιότητες ζωής που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας

#1 Λήψη αποφάσεων

Διαβάστε επίσης: Ποιες μικροδουλειές μπορούν να κάνουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους;

Η λήψη καλών αποφάσεων είναι μια δεξιότητα ζωής που κάθε παιδί πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει από πολύ μικρή ηλικία. Ξεκινήστε με απλές επιλογές όπως τη γεύση σε μια μπάλα παγωτό, τις μπλε ή τις άσπρες κάλτσες, το ένα ή το άλλο παιχνίδι κ.λπ.

Ξεκινώντας το δημοτικό, τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να μαθαίνουν για τις ανταμοιβές που συνοδεύουν τις καλές αποφάσεις και τις συνέπειες των κακών.

Περπατήστε με το παιδί σας τα πολλά βήματα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Βοηθήστε το να βάλει στη ζυγαριά τις επιλογές του, να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, να πάρει μια τελική απόφαση και μετά να συνειδητοποιήσει πως κάθε επιλογή έχει και συγκεκριμένες συνέπειες.

#2 Κανόνες υγιεινής

Τα παιδιά σας δεν είναι ποτέ πολύ μικρά για να αρχίσουν να μαθαίνουν τέτοιους κανόνες. Πάντα τους λέμε να κάνουν μπάνιο, να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να πλένουν τα χέρια τους, να αλλάζουν τα εσώρουχά τους. Δεν τους λέμε όμως ποτέ το γιατί.

Εξηγήστε στο παιδί γιατί η υγιεινή είναι τόσο σημαντικό κομμάτι της καθημερινή μας ρουτίνας. Καθώς τα παιδιά σας αρχίζουν να μαθαίνουν αυτήν την δεξιότητα ζωής, δημιουργήστε ένα γραπτό πρόγραμμα για να βάζουν «τσεκ» σε κάθε κανόνα καθώς τον ολοκληρώνουν. Όταν καθιερωθούν αυτές οι υγιεινές συνήθειες, τα παιδιά θα τις κάνουν από μόνα τους χωρίς να χρειάζεται να τους τις υπενθυμίζετε συνεχώς.

#3 Διαχείριση χρόνου

Κάθε γονέας γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η διαχείριση του χρόνου για την ευρυθμία όλης της οικογένειας. Μάθετε στα μικρότερα παιδιά πώς να μετρούν το χρόνο και να τηρούν ένα πρόγραμμα. Η εκμάθηση αυτής της δεξιότητας τα βοηθά να γίνουν «κύριοι» του χρόνου τους ώστε να μπορούν να κάνουν τα πάντα, από το να σηκωθούν το πρωί για το σχολείο μέχρι το να φτάνουν μια μέρα στη δουλειά τους στην ώρα τους.

#4 Προετοιμασία γεύματος

Ακόμη και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς να ετοιμάζουν ένα γεύμα. Μπορείτε π.χ. να δείξετε σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας πώς να φτιάξει ένα τοστ και σε παιδιά δημοτικού να χρησιμοποιούν το φούρνο μικροκυμάτων. Τα παιδιά σε κάθε ηλικία μπορούν επίσης να είναι βοηθοί σας στην κουζίνα για την προετοιμασία απλών ή και πιο ιδιαίτερων γευμάτων.

#5 Καθαριότητα

Οι δουλειές του σπιτιού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διδάξουμε την υπευθυνότητα στα παιδιά. Ξεκινήστε με τις κατάλληλες για την ηλικία τους δουλειές (π.χ. στρώσιμο κρεβατιού, ξεσκόνισμα, τακτοποίηση παιχνιδιών) και ορίστε ένα καθημερινό πρόγραμμα οικογενειακής καθαριότητας για να κάνετε τον καθαρισμό μέρος της ρουτίνας και του παιδιού σας.

#6 Διαχείριση χρημάτων

Το να διδάξετε τα παιδιά σας για τα χρήματα, τη σημασία τους και τον τρόπο διαχείρισης τους θα τα βοηθήσει να προετοιμαστούν για την ημέρα που θα αρχίσουν να κερδίζουν τον δικό τους μισθό.

Διδάξτε τους να τα διαχειρίζονται αποτελεσματικά ώστε να μάθουν να τα ξοδεύουν με σύνεση.