Όταν σκεφτόμαστε τι χυμό να κάνουμε στο παιδί το πρωί, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, συνήθως, είναι το πορτοκάλι.

Κι ενώ ένα ποτήρι χυμό μήλου περιέχει, περίπου, το 1/3 της βιταμίνης C που περιέχεται σε αντίστοιχη ποσότητα χυμού πορτοκαλιού, το μήλο είναι πιο ήπιο για το στομάχι από άλλα εσπεριδοειδή, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τα σχολικά πρωινά.

Επιπλέον, ο χυμός μήλου περιέχει περισσότερο κάλιο από μισή μπανάνα και προστατεύει την υγεία της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή παιδιού: Αχλάδι vs. μήλου

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλοί παιδίατροι προτείνουν αραιωμένο χυμό μήλου στα αφυδατωμένα παιδιά.

Ο χυμός μήλου είναι 88% νερό ενώ έχει καλύτερη γεύση από το νερό. Αυτό τον καθιστά εύκολο στην κατανάλωση ακόμα και όταν τα παιδιά είναι άρρωστα.

Παίρνοντας τις βιταμίνες από το χυμό αυτό, το παιδί θα είναι λιγότερο ευάλωτο σε κάθε είδους ιούς, καθώς οι αμυντικές λειτουργίες του οργανισμού θα λειτουργούν εύρυθμα.

Βοηθά, επίσης, στην αποφυγή παθήσεων όπως η αβιταμίνωση και η δυσκοιλιότητα.

Ο χυμός μήλου παρέχει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το αναπτυσσόμενο σώμα ενός παιδιού και υποστηρίζει το σωστό σχηματισμό του σκελετού και την καλή ανάπτυξη των εσωτερικών οργάνων στα μωρά.

Χάρη στη θετική του επίδραση στον εγκέφαλο, μπορεί να βελτιώσει, ακόμη και τις πνευματικές επιδόσεις καθώς και τη μνήμη του παιδιού.

Φτιάχνουμε το δικό μας χυμό μήλο στο σπίτι για το παιδί

Ο έτοιμος χυμός μήλου περιέχει συχνά συντηρητικά, περίσσεια ζάχαρης και άλλα επιβλαβή πρόσθετα συστατικά, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Έρευνες δείχνουν ότι οι χυμοί που διατίθενται στο εμπόριο είναι χαμηλοί σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά και έχουν σημαντικά χαμηλότερη θρεπτική αξία από τους σπιτικούς χυμούς.

Αν δεν έχετε αποχυμωτή, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το μπλέντερ. Αφού καθαρίσετε το μήλο, κόψτε το σε μικρότερα κομματάκια, τοποθετήστε το στο μούλτι και πολτοποιήστε το.

Μπορείτε να περάσετε τον πολτό από σουρωτήρι αν δεν θέλετε να έχει μέσα μεγαλύτερα κομμάτια. Αραιώστε τον στη συνέχεια με λίγο νερό ή χυμό από πορτοκάλι.

Ο δεύτερος τρόπος παρασκευής είναι λίγο πιο σύνθετος, αλλά έχει πιο ωραία υφή και γεύση.

  • Αφού καθαρίσετε και κόψετε τα μήλα, τοποθετήστε τα μέσα σε μία κατσαρόλα και βάλτε νερό ίσα που να τα σκεπάζει.
  • Βράστε τα μήλα για 30 λεπτά και αφήστε τα να κρυώσουν.
  • Μπορείτε αν θέλετε να λιώσετε κάποια από τα μήλα για να ενισχύσετε τη γεύση.
  • Σουρώστε σε ένα καθαρό μπολ.

*Τον πολτό που περισσεύει μπορείτε να τον κρατήσετε για σάλτσες. Ο χυμός μήλου διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

Pro tip: Μπορείτε να αφήσετε τη φλούδα στο μήλο, αρκεί να την πλύνετε πολύ καλά. Η φλούδα περιέχει 6 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά και φαινολικές ενώσεις από τον πολτό και 2-3 φορές περισσότερα φλαβονοειδή.