Ένας από τους πιο συνηθισμένους φόβους των παιδιών, ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία, είναι πως θα μείνουν μόνα. Γενικά, ο φόβος αυτός εκδηλώνεται κυρίως στην ηλικία μεταξύ 2 και 5 ετών και εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα μπορεί να θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο ως προς την συναισθηματική τους υγεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φόβος αυτός μπορεί να συνδέεται με το φόβο για το σκοτάδι και την ανάγκη του παιδιού να κοιμηθεί με το φως αναμμένο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μαζί με άλλους κοινούς φόβους της παιδικής ηλικίας, όπως οι κλόουν και άλλα μεταμφιεσμένα πρόσωπα.

Ό,τι κι αν φοβούνται τα παιδιά, ως γονείς, θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και να τους προσφέρουμε τη βοήθεια που χρειάζονται.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τα λάθη που βλάπτουν την υγεία τους

Πώς προκύπτει αυτός ο φόβος

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα παιδιά μπορεί να φοβούνται ότι θα μείνουν ή να μείνουν μόνα τους είναι ότι βιώνουν το πέρασμα του χρόνου εντελώς διαφορετικά από τους ενήλικες.

Είναι φανερό πως όταν είναι ακόμα μικρά, δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν το χρόνο. Γι’ αυτό άλλωστε και όταν τους υποσχόμαστε κάτι, εκείνα ρωτούν ξανά και ξανά αν έφθασε η στιγμή να το αποκτήσουν.

Επομένως, εάν για παράδειγμα ένα παιδί είναι το τελευταίο που θα παραληφθεί από το σχολείο επειδή η μαμά ή ο μπαμπάς καθυστέρησαν μερικά λεπτά, η αναμονή μπορεί να του φαίνεται αιώνας, με το άγχος του να κορυφώνεται σε βαθμό που δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Ο φόβος αυτός είναι απολύτως φυσιολογικός

Τα παιδιά μπορεί να φοβούνται ότι θα μείνουν μόνα τους ακόμα και όταν βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να φοβάται μήπως το «ξεχάσει» η μαμά και ο μπαμπάς στο σχολείο, παρόλο που περιβάλλεται από άλλα παιδιά και τους δασκάλους του εκεί. Σε αυτή την περίπτωση, ο φόβος οφείλεται σε ένα αίσθημα ανασφάλειας.

Τα παιδιά μπορεί επίσης να αισθάνονται μοναξιά όταν παίζουν στο δωμάτιό τους, παρόλο που ξέρουν ότι είμαστε κοντά.

Στα μωρά, αυτός ο φόβος εμφανίζεται συχνά όταν κάποιος άλλος εκτός από τον γονέα τους τα φυλά.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν το φόβο της μοναξιάς

Ποτέ μην «μειώνετε» την ανησυχία του παιδιού

Όσο μικροί κι αν φαίνονται οι φόβοι ενός παιδιού, δεν πρέπει να τους υποβαθμίζουμε. Όταν απορρίπτουμε μια ανησυχία, δίνεται στο παιδί το λανθασμένο μήνυμα πως δεν μπορεί να μας εμπιστευτεί και η ανασφάλειά του μεγαλώνει.

Ούτε όμως είναι καλό να την εντείνετε

Για παράδειγμα, απειλές όπως «αν δεν πας για ύπνο τώρα, θα έρθει ο κακός ο λύκος να σε πάρει» δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου.

Επιπλέον, δεν είναι καλό να είστε υπερπροστατευτικοί. Αν για παράδειγμα το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα στο σχολείο, το οποίο δεν είναι τόσο σοβαρό ώστε να χρειάζεται την επέμβαση ενήλικα, είναι ωφέλιμο να το αφήσετε να το επιλύσει με τους συμμαθητές του.

Έτσι θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα πατήσει πιο γερά στα πόδια του.

Προσπαθήστε να κατανοήσετε βαθύτερα το φόβο

Αντί να προσπαθείτε εναγωνίως να κάνετε το παιδί να αντιμετωπίσει το φόβο του πριν να είναι έτοιμο, ζητήστε του να σας εξηγήσει ακριβώς αυτό που φοβάται και γιατί.

Προσπαθώντας να κατανοήσετε το φόβο του παιδιού να μείνει μόνο θα αποκτήσετε τα εργαλεία που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε το ζήτημα.

Όταν συζητάτε αυτό το θέμα με το παιδί σας, φροντίστε να του δίνετε την πλήρη προσοχή σας. Έτσι, το παιδί θα δει ότι ενδιαφέρεστε για τα προβλήματά του και στο μέλλον, πιθανότατα θα αισθάνεται πολύ πιο άνετα να σας μιλά για τα πράγματα που του συμβαίνουν.

Με βοήθεια και υποστήριξη από εσάς, το παιδί σας θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτόν τον κοινό φόβο που δεν υπάρχει λόγος να σας προκαλεί ανησυχία.