Η εφηβεία μπορεί να είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς.

Είχατε συνηθίσει να είστε η φωνή της λογικής και τώρα, ξαφνικά, σας «παίρνουν τη θέση» οι συνομήλικοι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε επίσης: Έφηβοι: Γιατί θυμώνουν τόσο;

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι τα παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών εξακολουθούν να επηρεάζονται περισσότερο από τους γονείς τους παρά από τους φίλους τους.

Αυτό καθιστά την προεφηβεία ιδανική στιγμή για να καθιερώσετε πρακτικές που θα συνοδεύσουν το παιδί στην εφηβεία.

Τα χρόνια της προεφηβείας

Πέρα από την έναρξη της εφηβείας, τα παιδιά πρέπει να διαχειριστούν τη μετάβαση στο γυμνάσιο καθώς έρχονται αντιμέτωπα με νέες υποχρεώσεις και προσδοκίες στο σπίτι, το σχολείο και το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Ένα παιδί ε αυτή την ηλικία αρχίζει να αναπτύσσει νέες συμπεριφορές, στάσεις και προτιμήσεις.

Αυτές πολλές φορές μπορεί να αμφισβητήσουν το στυλ ανατροφής των γονέων.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται και οι απαιτήσεις για περισσότερες ελευθερίες αλληλεπίδρασης με τον κόσμο – χωρίς την παρουσία των γονέων.

Η χρυσή ευκαιρία

Στην προεφηβική ηλικία, μπορείτε να κάνετε μικρές προσαρμογές στο γονεϊκό σας στυλ.

Για παράδειγμα, η (θετική) προσοχή, ο έπαινος και η επιβράβευση για την καλή συμπεριφορά εξακολουθούν να είναι απαραίτητα, αλλά ίσως χρειαστεί να γνωρίσετε καλύτερα το παιδί σας και να προσπαθήσετε να συνδεθείτε με τα κοινά σας ενδιαφέροντα.

Οι κανόνες και τα όρια εξακολουθούν κι αυτά να είναι σημαντικά. Ίσως όμως να συμπεριλάβετε και το παιδί σε αυτή τη διαδικασία για να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη και να ανοίξετε το δρόμο για ανοιχτή επικοινωνία στην πορεία.

Η διατήρηση ισχυρής, ανοιχτής και αμφίδρομης επικοινωνίας με το παιδί σας είναι ζωτικής σημασίας.

Η ικανότητά σας να υποδεικνύετε ψύχραιμη διαπραγμάτευση και εποικοδομητική διαχείριση συγκρούσεων θα είναι καίριας σημασίας για να βοηθήσετε τον έφηβο να μάθει να κάνει το ίδιο.

Η διατήρηση της επικοινωνίας και η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα σας βοηθήσει και τους δύο να περιηγηθείτε στα «θολά νερά» της ανάγκης του παιδιού σας για ιδιωτικότητα και της δικής σας ανάγκης για βεβαίωση της ασφάλειάς του.

Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να διαθέτετε χρόνο στην ημέρα σας για να καθίσετε και να μιλήσετε για όσα απασχολούν το παιδί σας και θέλει να μοιραστεί μαζί σας.

Σκεφτείτε αυτές τις συζητήσεις σαν χρήματα στην τράπεζα: επενδύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν αργότερα, όταν σας φέρουν στο τραπέζι πιο περίπλοκα θέματα.