Το μπολ με τα δημητριακά κάθεται εκεί μέχρι να γίνουν μαλακά και αηδιαστικά. Το παιδί σας αρνείτε να τα ακουμπήσει, αλλά δεν υπάρχει χρόνος να το πείσετε (σε πέντε λεπτά χτυπάει το κουδούνι του σχολείου) και πρέπει να φύγετε βιαστικά από το σπίτι. Το παιδί έχει μείνει νηστικό κι εσείς αγχωμένοι. Σας ακούγετε οικείο;

Μόνο το δικό μου παιδί δε θέλει να φάει πρωινό;

Οι έρευνες λένε ότι πολλά παιδιά δεν τρώνε πρωινό. Από το 2011-12, σχεδόν το 12% των αγοριών και το 15% των κοριτσιών ηλικίας μεταξύ δύο και 17 ετών το παραλείπουν. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την ηλικία.

Διαβάστε επίσης: Πώς να κάνετε το παιδί να φάει λαχανικά; Φέρτε το ουράνιο τόξο στο πιάτο του

Όταν τα παιδιά είναι 14 έως 17 ετών, περίπου το 25% των αγοριών και το 36% των κοριτσιών παραλείπουν το γεύμα. Τα αποτελέσματα είναι κάπως παρόμοια με τα αυτά τα ποσοστά παράλειψης του πρωινού σε όλο τον κόσμο.

Πόσο σημαντικό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας;

Το έχετε ξανακούσει και αυτό γιατί είναι πραγματικά σημαντικό. Όπως δείχνουν οι έρευνες, η παράλειψη του πρωινού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής.

Για παράδειγμα, αμερικανική έρευνα του 2018 σε παιδιά ηλικίας δύο έως 12 ετών που παρέλειψαν το πρωινό την ημέρα της μελέτης διαπίστωσε ότι το 36% της ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης προερχόταν από σνακ σε σύγκριση με το 29% σε όσους έτρωγαν πρωινό.

Τα παιδιά που παρέλειψαν το πρωινό είχαν επίσης χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α, σιδήρου και ασβεστίου – όλα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών – σε σχέση με τα παιδιά που έτρωγαν πρωινό. Η πρόσληψη επεξεργασμένων και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων ήταν επίσης υψηλότερη.

Η παράλειψη του πρωινού σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή γλυκόζη στο σώμα, την οποία προτιμά ο εγκέφαλος ως πηγή ενέργειας. Η γλυκόζη παρέχει την ενέργεια για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και βοηθά στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις από εκείνα που το παραλείπουν. Συγκεκριμένα, η παράλειψη του πρωινού επηρεάζει τη μνήμη τους και τον αριθμό των λαθών σε εργασίες προσοχής.

Γιατί τα παιδιά δεν θέλουν να φάνε πρωινό;

Μια μελέτη του 2014 που διεξήχθη στην Αυστραλία και την Αγγλία προσπάθησε να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους οι έφηβοι παραλείπουν το πρωινό. Από αυτήν διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι δήλωσαν ότι δεν είχαν χρόνο, ότι δεν πεινούσαν ή ότι δεν απολάμβαναν το πρωινό. Μόνο ένα μικρό ποσοστό ανέφερε ότι παραλείπει το πρωινό για να ελέγξει το βάρος του.

Τα παιδιά πρότειναν σε μια έρευνα του 2019 να έχουν μια καθορισμένη πρωινή ρουτίνα και να επιλέγουν τα τρόφιμα για πρωινό από πριν. Τα παιδιά είπαν επίσης ότι οι γονείς πρέπει να συνεχίσουν να τα ενθαρρύνουν να τρώνε πρωινό. Οι γονείς είπαν επίσης ότι η αποφυγή περισπασμών – όπως τα βιβλία και τα τηλέφωνα – ήταν σημαντική.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Δείτε πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να τρώει το παιδί σας ένα καλό πρωινό.

1. Πηγαίντε για ύπνο νωρίτερα. Μερικά παιδιά είναι τόσο κουρασμένα το πρωί που δεν είναι ακόμα αρκετά ξύπνια για να νιώσουν πείνα. Μερικές φορές, η έλλειψη πρωινού είναι περισσότερο πρόβλημα ύπνου παρά πρόβλημα φαγητού. Ταυτόχρονα, ορισμένα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξυπνήσουν το πρωί προτού μπορέσουν να φάνε.

2. Προγραμματίστε το μενού του πρωινού με το παιδί σας. Το Σαββατοκύριακο βάλτε το να προγραμματίσει μαζί σας το πρωινό της εβδομάδας. Ή, μπορείτε να δοκιμάσετε να προγραμματίσετε το πρωινό το προηγούμενο βράδυ μαζί. Ανάλογα με το παιδί και τις προσωπικές σας συνθήκες, ο ένας τρόπος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τον άλλο.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον 1 τρόφιμο που τους αρέσει συνήθως να τρώνε. Αν δυσκολεύονται να φάνε πρωινό, μάλλον δεν είναι το κατάλληλο γεύμα, τουλάχιστον τις σχολικές μέρες, για να δοκιμάσουν διαφορετικά φαγητά που έχουν αρνηθεί στο παρελθόν.

3. Δοκιμάστε τα smoothie. Για τα παιδιά που δεν έχουν μεγάλη όρεξη πριν από το σχολείο ή βιάζονται, ένα από αλλά νόστιμο smoothie είναι μια νίκη. Ορισμένα παιδιά βρίσκουν ευκολότερο να κάνουν πολλά πράγματα για να ετοιμαστούν για το σχολείο ενώ πίνουν το smoothie τους.

4. Δοκιμάστε κάτι διασκεδαστικό. Πολλά παιδιά ανταποκρίνονται στην καινοτομία. Μπορείτε να φτιάξετε μια φέτα φρυγανιά με φυστικοβούτυρο και φέτες μπανάνας με μερικές σταφίδες και να τη μετατρέψετε σε αρκουδάκι. Μερικές ευφάνταστες παραλλαγές σε τροφές που τους αρέσουν θα μπορούσαν να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον αρκετά ώστε να δοκιμάσουν το πρωινό.

5. Απαλλαγείτε από περισπασμούς. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας μπορούν να συγκεντρωθούν μόνο στο φαγητό. Αυτό σημαίνει όχι τηλεοράσεις, συσκευές, παιχνίδια ή βιβλία.