Όλοι γνωρίζουμε πως είναι καλό για την υγεία να τρώμε το φαγητό μας «φυσιολογικές» ώρες αφού έτσι, όλα τα όργανα του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, μπορούν να λειτουργήσουν πιο αρμονικά. Πρόσφατη μελέτη ωστόσο φαίνεται να κάνει τα πράγματα πιο συγκεκριμένα ως προς τη διατροφή μας και το σωστό… timing.

Τα ευρήματα της μελέτης

Διαβάστε επίσης: Φαγητό: Αυτό πρέπει να φτιάξετε αν είναι κάποιος άρρωστος στο σπίτι

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Nature Communications», συμμετείχαν πάνω από 100.000 ενήλικες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ώρα κατανάλωσης του πρώτου και του τελευταίου γεύματος της ημέρας σχετίζεται σημαντικά με την υγεία της καρδιάς.

Χαρακτηριστικά, η καθυστέρηση κατανάλωσης του πρώτου γεύματος της ημέρας συσχετίστηκε με 6% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ανά ώρα καθυστέρησης. Η κατανάλωση δείπνου μετά τις 21:00 συνδέθηκε επίσης με 28% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλοαγγειακής νόσου όπως το εγκεφαλικό, σε σύγκριση με την κατανάλωσή του πριν τις 20:00, ειδικά μεταξύ των γυναικών.

Βασιζόμενοι στα δεδομένα, οι επιστήμονες προτείνουν ιδανικά ένα κενό 13 ωρών περίπου μεταξύ του δείπνου και του πρωινού την επόμενη μέρα έτσι ώστε το σώμα να αποκαθίσταται σωστά και να προστατεύεται η καλή λειτουργία της καρδιάς.

Πόσο βοηθάει η νυχτερινή νηστεία την καρδιά

Ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητού και της κατάποσης ροφημάτων ορισμένα χρονικά διαστήματα δίνει την ευκαιρία στο σώμα να ξεκουραστεί, παράγοντας ορμόνες με μειωμένο ρυθμό. Αυτό επιτρέπει την ορμονική ισορροπία, οι διαταραχές της οποίας μπορεί να προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, μεταβολικό σύνδρομο, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα και χαμηλά επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης.

Όλα τα παραπάνω αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το φαγητό που καταναλώνουμε, διασπάται στις απλούστερες μορφές του, όπως γλυκόζη (σάκχαρα), αμινοξέα (που συνθέτουν τις πρωτεΐνες) ή λιπαρά οξέα που απορροφούνται από το σώμα, εξηγούν οι ίδιοι. Τα καθυστερημένα γεύματα επιτρέπουν την κυκλοφορία της γλυκόζης σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό μας καθώς το σώμα την αφομοιώνει πιο αργά τη νύχτα. Αυτό μπορεί να βλάψει την εσωτερική επένδυση των αρτηριών και των φλεβών στην καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καταλήγουν.

Ακολουθήστε το εσωτερικό σας ρολόι

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραμείνουμε υγιείς είναι να ακολουθήσουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας, το 24ωρο ρολόι που ρυθμίζει τις σωματικές μας λειτουργίες από τον ύπνο έως το ξύπνημα, καταναλώνοντας το πρωινό μας λίγο πριν τις 8 το πρωί και το βραδινό μας λίγο πριν τις 8 το βράδυ.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κοιμόμαστε επαρκώς και ποιοτικά. Το να παραμένει κανείς ξύπνιος τη νύχτα, σημαίνει μεγαλύτερη λαχτάρα για κατανάλωση τροφίμων με πολλές θερμίδες αφού η στέρηση ύπνου διεγείρει την ορμόνη της πείνας, γκρελίνη.

Τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη και θερμίδες αυξάνουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης, παχυσαρκίας και τελικά καρδιαγγειακών παθήσεων, προειδοποιούν οι επιστήμονες.