Η πρόωρη ή πρώιμη εφηβεία αφορά την ανάπτυξη χαρακτηριστικών του φύλου σε πολύ μικρή ηλικία, πριν τα περίπου 8 έτη για τα κορίτσια και τα 9 για τα αγόρια. Η πρώιμη εφηβεία μπορεί εν τω μεταξύ να οδηγήσει σε κακή σωματική και ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και χαμηλότερης αυτοεκτίμησης.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρθηκαν αυξήσεις στα περιστατικά πρόωρης εφηβείας σε όλο τον κόσμο. Ποιες οι πιθανές αιτίες αυτού του φαινομένου;

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Το junk food μπορεί να σκληρύνει τις αρτηρίες των παιδιών μέχρι τα 17 τους

Καθιστική ζωή

Μικροί και μεγάλοι υιοθετήσαμε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια των lockdown. Τα παιδιά ειδικά, πέρασαν πολύ περισσότερο χρόνο σε ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό πιθανότατα συνέβαλε στην αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να διεγείρει την έναρξη της εφηβείας πρόωρα.

Χαρακτηριστικά, στη Σαγκάη, τα κορίτσια που είχαν πρόωρη εφηβεία είχαν πάρει κατά μέσο όρο 2 κιλά σε διάστημα έξι μηνών ενώ περνούσαν περισσότερο χρόνο σε ηλεκτρονικές συσκευές και ασκούνταν λιγότερο από πριν.

Κακή διατροφή

Μελέτες αποκάλυψαν αυξήσεις όχι μόνο στο Δείκτη Μάζας Σώματος αλλά και στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτές οι αλλαγές συνέβαλαν πιθανότατα στην παχυσαρκία, και συνεπώς στην πρώιμη εφηβεία.

Διαταραχές ύπνου

Ενήλικες και τα παιδιά παρουσίασαν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου εκείνη την περίοδο και μελέτες έχουν συνδέσει τον κακό ύπνο με την πρώιμη εφηβεία.

Εικάζεται ότι τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης, τα οποία αποτελούν μία από τις αιτίες της κακής ποιότητας ύπνου, μπορεί να συμβάλλουν στην πρώιμη ήβη ενώ τα φυσιολογικά επίπεδα φαίνεται να αναστέλλουν την πρώιμη εφηβεία.

Ηλεκτρονικές συσκευές

Το μπλε φως από τα διάφορα gadgets θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόωρη εφηβεία καθώς η έκθεση σε αυτό μπορεί να αναστείλει την παραγωγή μελατονίνης. Ωστόσο, οι τρέχουσες μελέτες ως προς το εν λόγω θέμα είναι περιορισμένες.

Έλλειψη βιταμίνης D

Ο λιγότερος χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους και η λιγότερη έκθεση στον ήλιο μπορεί να συμβάλλει στην ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία έχει επίσης συνδεθεί με την πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια.

Πλαστικά μιας χρήσης

Τα είδη μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά σκεύη, έγιναν πιο δημοφιλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των προσπαθειών αποφυγής μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, η χρήση τους εξέθεσε τα παιδιά σε ουσίες που μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να τροποποιήσουν το ορμονικό σύστημα.

Άγχος

Πολλά παιδιά βίωσαν στρες λόγω της πανδημίας, συναίσθημα που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου εμφάνισης πρώιμης εφηβείας.

Λοίμωξη από Covid

Αν και ο μηχανισμός παραμένει άγνωστος, η ίδια η νόσος θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει πρόωρη εφηβεία αφού σύμφωνα με αυτοψίες ατόμων, η Covid-19 επηρέασε σε ορισμένες περιπτώσεις τον οσφρητικό βολβό του εγκεφάλου των πασχόντων, ο οποίος σχετίζεται με την πρώιμη εφηβεία.