Κάθε έφηβο παιδί έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες που ως γονείς αγωνιούμε να καλύψουμε. Συχνά όμως, η επικοινωνία με το παιδί μας στην εφηβεία φαντάζει «mission impossible», γεγονός που μπορεί να μας απογοητεύει και να μας προκαλεί ανασφάλεια.

Πώς να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κρίσιμο αυτό ζήτημα;

 

Διαβάστε επίσης: Προεφηβεία: Ποιες οι συναισθηματικές αλλαγές;

 

 

Εφηβεία: Η περίοδος «πρόκληση»

Η καλή επικοινωνία με τους εφήβους μπορεί να είναι μια απαιτητική και δύσκολη όπως είπαμε δουλειά αλλά μπορεί επίσης και να μας ανταμείψει, όταν εντέλει τα καταφέρουμε.

Η εφηβεία είναι μια από τις ταχύτερες φάσεις της ανθρώπινης ανάπτυξης, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι νεότεροι έφηβοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι ενώ οι ικανότητές τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται και η ζωή τους αρχίζει να εκτείνεται πέρα από τα όρια των οικογενειών τους. Οι διάφορες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία όχι μόνο σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, αλλά και στην ενήλικη ζωή.

Όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα με το έφηβο παιδί μας, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η προσπάθεια αυτή δεν αφορά μόνο το «εδώ και τώρα», αλλά και για το εγγύς και μακροπρόθεσμο μέλλον. Πρέπει δηλαδή να αναπτυχθεί μια υγιής σταθερότητα στην καθημερινή σας επαφή, καθώς και συνέπεια όταν βάζετε όρια, προκειμένου να ανταπεξέλθετε στις ιδιαίτερες προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε, αφού τώρα το παιδί έχει αυξημένη επιθυμία για εξερεύνηση, νέες εμπειρίες, αναζήτηση, διαφορετικές επιθυμίες και τάση για απομόνωση και μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

 

Παράγοντες που ευνοούν την καλή επικοινωνία

 

Προσπαθήστε να:

  • Μιλάτε στο παιδί με ηρεμία και σεβασμό.
  • Υπερασπίζεστε τις δικές σας απόψεις χωρίς θυμό και με επιχειρήματα.
  • Λαμβάνετε πάντα υπόψη τις ιδέες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.
  • Βρίσκετε λογικούς συμβιβασμούς και λύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν και τις δυο πλευρές.

 

Κάνοντας την «τέχνη» της ακρόασης, πράξη

 

Όταν το παιδί σας σας μιλά:

  • Δώστε του την πλήρη προσοχή σας.
  • Δείξτε του ότι το ακούτε κοιτάζοντάς το συχνά στα μάτια.
  • Επαναλάβετε τα βασικά σημεία αυτών που σας λέει – εκείνα που το παιδί θεωρεί πολύ σημαντικά.
  • Μην το διακόπτετε, παρά μόνο για να δείξετε ότι ακούτε ή για να ζητήσετε διευκρινίσεις εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Το να ακούμε επί της ουσίας τα παιδιά είναι ένα από τα πιο βασικά σημεία εκκίνησης για καλή επικοινωνία, που τόσο πολύ ειδικά κατά τα χρόνια της εφηβείας, κάθε παιδί, όσο κι αν δε φαίνεται, έχει ανάγκη.