Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού περνούν εν ριπή οφθαλμού. Μόλις πριν από λίγα χρόνια το κρατούσατε στην αγκαλιά σας και τώρα είναι στην εφηβεία και προσπαθεί να καλλιεργήσει την ανεξαρτησία του. Και είναι σημαντικό βέβαια τα παιδιά να ανοίγουν τα φτερά τους.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι, ακόμα κι όταν πια είναι ενήλικες, να αφήνετε την πόρτα ανοιχτή ώστε να μπορούν να επιστρέφουν στη φωλιά τους όταν το έχουν ανάγκη.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι καλύτερα να μην συζητάμε μπροστά στο παιδί μας;

Ζωή σημαίνει συνεχής μάθηση

Στην πρώιμη παιδική ηλικία, τα παιδιά χρειάζονται τη συνεχή φροντίδα των γονιών τους. Αυτές οι φιγούρες προσκόλλησης με την ανιδιοτελή τους αγάπη είναι όλα όσα έχουν ανάγκη για να μεγαλώνουν υγιή και ευτυχισμένα.

Καθώς βέβαια τα χρόνια περνούν και τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν περισσότερη ανεξαρτησία, παύουν να είναι τα ευάλωτα πλάσματα που αναζητούσαν τη βοήθειά μας για να εξερευνήσουν τον κόσμο.

Μάλιστα, όταν φτάνει η εφηβεία, είναι σύνηθες για πολλά παιδιά να απομακρύνονται από τους γονείς τους για να ανακαλύψουν τη δική τους ταυτότητα. Αυτό μπορεί να μην μας είναι ευχάριστο, ωστόσο, και σε αυτό το στάδιο καθώς και σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους, έχουν ανάγκη την προστασία και την ασφάλεια από πλευράς μας.

Η ζωή άλλωστε είναι ένας δρόμος γεμάτος σκαμπανεβάσματα και συνεχή μάθηση. Και μπορεί τα παιδιά μας να μην χρειάζονται πλέον να τα συνοδεύσουμε στο μπάνιο ή να τα βοηθήσουμε να ντυθούν, χρειάζονται όμως να είμαστε παρόντες σε κάθε επίτευγμά τους αλλά και σε κάθε δυσκολία. Μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητο να ετοιμάζουμε το φαγητό τους, αλλά χρειάζεται να τους μάθουμε πώς να μαγειρεύουν μόνα τους. Και όπως παλιά τους διδάσκαμε το τι σημαίνει συναισθηματική νοημοσύνη, ίσως τώρα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα.

Αν το παιδί σας είναι στην εφηβεία

Χτίστε γέφυρες, όχι τοίχους

Η εφηβεία είναι γεμάτη από πολλά εμπόδια και σκληρές πραγματικότητες που επηρεάζουν πολλούς νέους.

Είναι σημαντικό να σεβόμαστε ως γονείς την ατομικότητα των παιδιών μας και να τα προσεγγίζουμε με ενσυναίσθηση.

Αν παρατηρήσετε ότι το έφηβο παιδί σας αρχίζει να απομακρύνεται, προσπαθήστε να χτίσετε μια σταθερή γέφυρα επικοινωνίας μαζί του.

Συνδεθείτε με τα συναισθήματά τους

Κοιτάξτε στα μάτια το παιδί σας και ανακαλύψτε αυτό που δεν τολμά να σας πει. Μείνετε δίπλα του ως ένας προστατευτικός οδηγός στον οποίο μπορεί πάντα να βασίζεται, κάνοντας ένα διάλειμμα από τον έξω κόσμο. Και, πάνω από όλα, δώστε του αυτοπεποίθηση, ώστε να αισθάνεται ασφαλές να μοιραστεί οτιδήποτε περνά.

Παραμείνετε το καταφύγιό τους

Οι έφηβοι, παρόλο που έχουν τη γνώση να αντιμετωπίσουν ορισμένες καταστάσεις, εξακολουθούν να φοβούνται και να χρειάζονται τις αγκαλιές της μαμάς και του μπαμπά όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι είστε το ασφαλές μέρος όπου νιώθουν προστατευμένοι και μπορούν να εκμυστηρευτούν τα προβλήματά τους.

Η γονική αγάπη δεν έχει ημερομηνία λήξης

Η εφηβεία και η ενηλικίωση των παιδιών συνοδεύεται από δυσκολίες αλλά και από μεγάλες χαρές για τους γονείς.

Συνοδέψτε τα παιδιά με στοργή, υπομονή και αγάπη σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους χωρίς βέβαια να ξεχνάτε πως είναι ζωτικής σημασίας να αφιερώνετε χρόνο για να φροντίζετε και τον εαυτό σας.