Τα περισσότερα παιδιά σήμερα δεν συνηθίζουν να βγαίνουν έξω τόσο όσο οι προηγούμενες γενιές. Ό,τι χρειάζονται άλλωστε θεωρούν πως μπορούν να το βρουν εύκολα στις συσκευές τους. Αυτό σημαίνει ότι στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, αυτήν της ανάπτυξής τους, δεν λαμβάνουν αρκετό φυσικό φως. Αυτή η έλλειψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην όρασή τους. Πώς συνδέονται τα μάτια με το φως του ήλιου;

Το ηλιακό φως συμβάλλει στην παραγωγή ντοπαμίνης στον αμφιβληστροειδή κατά τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε τα μάτια να προσαρμοστούν σε αυτό. Η ντοπαμίνη φαίνεται να εμποδίζει την επιμήκυνση του οφθαλμικού βολβού που παρατηρείται στους μύωπες.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Η σχέση μεταξύ τεχνολογίας και ψυχικής υγείας

Ερευνητές του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα εκτιμούν ότι τα παιδιά χρειάζεται να περνούν περίπου τρεις ώρες την ημέρα κάτω από επίπεδα φυσικού φωτισμού ανάλογου με το φως που δέχεται κανείς καθισμένος στη σκιά ενός δέντρου και φορώντας γυαλιά ηλίου.

«Όταν τα παιδιά παίζουν έξω απελευθερώνεται ντοπαμίνη, η οποία φαίνεται να αποτελεί ανασταλτικό στοιχείο για την ανάπτυξη μυωπίας. Ενθαρρύνοντάς τα να βγαίνουν και να συμμετέχουν σε παιχνίδια και αθλήματα, μειώνεται παράλληλα αυτομάτως ο χρόνος οθόνης.

Η ύπαρξη οθόνης σε μικρή απόσταση από το πρόσωπο αναγκάζει εν τω μεταξύ τα μάτια να ανοιγοκλείνουν λιγότερο, οδηγώντας σε σταδιακή επιμήκυνση του βολβού και ενδεχόμενη βλάβη στην εστίαση σε αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση», δηλώνουν οι επιστήμονες.

Μην το βλέπετε κοντόφθαλμα…

«Η μυωπία δεν σημαίνει απλώς πως πρέπει να παραγγείλουμε για το παιδί γυαλιά.

Η σοβαρή μυωπία μπορεί να οδηγήσει σε μη θεραπεύσιμη απώλεια όρασης μακροπρόθεσμα με μελέτη να αποκαλύπτει ότι κάθε επιδείνωση της μυωπίας κατά μία διόπτρα σχετιζόταν με 67% αύξηση στον επιπολασμό της μυωπικής ωχράς κηλίδας, μιας μη θεραπεύσιμης πάθησης, που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

Η σοβαρή μυωπία αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης άλλων σοβαρών παθήσεων όπως το γλαύκωμα και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η αυξημένη έκθεση στην οθόνη δεν επηρεάζει μόνο την οφθαλμική υγεία

Η ψυχική και η συνολική σωματική υγεία μπορούν επίσης να τεθούν σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο «Chronobiology International», ο εγκέφαλος «μπερδεύει» το μπλε φως από τις οθόνες με το φως του ήλιου και καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει σε εγρήγορση και, επομένως, μπορεί τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε αφού περάσουμε πολύ χρόνο στο κινητό μας.

Το ότι χάνουμε οικογενειακώς μερικές ώρες ύπνου δεν καθιστά μόνο δύσκολο το να σηκωθούμε για το σχολείο και τη δουλειά την επόμενη μέρα. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, διαβήτη ακόμα και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Επιπλέον, ο αυξημένος χρόνος οθόνης, μπορεί να αυξήσει την ανάγκη τσιμπολογήματος ανθυγιεινών σνακ και επομένως τον κίνδυνο παχυσαρκίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε την αξία της κοινωνικοποίησης στον πραγματικό κόσμο καθώς και τη σημασία να παραμένουν τα παιδιά ενεργά και δραστήρια στην καθημερινή τους ζωή.