νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Όταν το παιδί αρνείται να κάνει κακά

10/06/2018
Όταν το παιδί αρνείται να κάνει κακά

Αν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα -θα έχετε ήδη συμβουλευτεί το γιατρό σας σχετικά-, το πρόβλημα είναι ψυχολογικό ή απλά αναπτυξιακό. Υπάρχουν τρόποι για να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα και να διευκολύνετε το παιδί σας σε μία κατάσταση αρκετά συνηθισμένη για ηλικίες 2-4.

Συνήθως προκαλείται από κάποιο επώδυνο επεισόδιο δυσκοιλιότητας και όταν το παιδί νιώθει την κίνηση του εντέρου αργότερα, σφίγγεται γιατί φοβάται ότι θα αναβιώσει αυτόν τον πόνο. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι ότι το παιδί δεν κάνει κακά χωρίς να έχει πρόβλημα, αλλά έχει πάρα πολλά αέρια και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να λερώσει το εσώρουχό του χωρίς καν να το καταλάβει.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να επηρεάζουν τη σχέση του παιδιού με την τουαλέτα είναι κάποιες διατροφικές ευαισθησίες που ακόμα δεν έχετε εντοπίσει και κάνουν επώδυνη τη διαδικασία για το παιδί. Εδώ θα σας βοηθήσει μόνο ο παιδίατρος.

Ο νόμος του σφιγκτήρα είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά γύρω στα 2 έτη. Όπως κι εμείς οι ενήλικες, κρατιόμαστε μέχρι να είμαστε σε ένα μέρος όπου θα νιώθουμε άνετα, έτσι και το παιδί μπορεί να νιώσει άνετα το σφιγκτήρα του σε ένα σημείο που όμως δεν είναι η τουαλέτα. Αυτό προκύπτει όταν το παιδί κρατιέται πολύ και σφίγγεται μέχρι που δεν υπάρχει άλλο περιθώριο και αφήνεται. Όπως προαναφέραμε, οι αρνητικές εμπειρίες που σχετίζονται με τα κακά ή κάποια τραυματικά γεγονότα (ακόμα και η σεξουαλική παρενόχληση) μπορεί να είναι ο λόγος που το παιδί αρνείται να αφοδεύσει.

6 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί

  1. Υπομονή και πάλι υπομονή. Αναγνωρίστε ότι καθένας έχει το δικό του χρόνο. Μπορεί να κάνει κακά αμέσως μετά το γεύμα του ή να χρειάζονται λίγες ημέρες. Απλά αγνοήστε το γεγονός και μην δίνετε μεγάλη προσοχή. Έτσι νιώθει μεγαλύτερο άγχος και δεν θα το ξεπεράσει.
  2. Βοηθήστε το παιδί με οπτικά μέσα. Διαβάστε μαζί ένα βιβλίο ή δείτε ένα παιδικό βίντεο που να μιλά για τα παιδιά και πότε κάνουν κακά. Μπορεί να εμπνευστεί και να ταυτιστεί με τους παιδικούς χαρακτήρες.
  3. Φτιάξτε μία ρουτίνα. Αν μάθετε στο παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα όταν ξυπνάει ή πριν κοιμηθεί. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει πάντα κάποιο αποτέλεσμα, το έντερο και η ουρήθρα συνηθίζουν σε ένα πρόγραμμα και λειτουργούν πιο εύκολα.
  4. Βελτιώστε τη διατροφή του. Αυξήστε την ποσότητα φρούτων και λαχανικών στη διατροφή και μειώστε τις τροφές που προκαλούν αποδεδειγμένα δυσκοιλιότητα.
  5. Δείτε τι βολεύει περισσότερο το παιδί κι απλά ακολουθήστε το. Αν προτιμά να το κάνει μόνο σε γιογιό σε συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού, ας είναι έτσι. Αν, προς το παρόν, προτιμά μόνο την πάνα, και πάλι συμφωνήστε. Είναι πιο σημαντικό να ανακουφιστεί από το να πηγαίνει κανονικά στην τουαλέτα.
  6. Ανταμείψτε το. Μην του τάζετε παιχνίδια, αλλά ένα αυτοκόλλητο, ένα μπράβο ή ‘κόλλα πέντε’ το κάνει να νιώθει ότι τα καταφέρνει και του χαρίζει διπλή χαρά.

Σχετικά Άρθρα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να πλένει τα χέρια του στην τουαλέτα;
Τα παιδιά χρειάζονται έναν καλό λόγο προκειμένου να πειστούν να κάνουν κάτι. Ξεκινήστε λέγοντάς του ότι θα μπορούσε να αρρωστήσει (με ένα κρ...
Πότε και πώς αρχίζει η εκπαίδευση της τουαλέτας
Η τουαλέτα για το παιδί σημαίνει είτε η λεκάνη είτε το κλασικό γιογιό. Είναι ένα σημαντικό καινούριο βήμα για το παιδί αλλά και για εσένα κα...
Οι τροφές που καταπολεμούν την παιδική δυσκοιλιότητα
Υπάρχουν τροφές που καταπολεμούν την παιδική δυσκοιλιότητα. Τις γνωρίζετε;Τα παιδιά εμφανίζουν πολύ συχνά δυσκοιλιότητα, που συνήθως οφείλετ...
5 αντικείμενα που τα παιδιά αγαπούν περισσότερο από τα παιχνίδια τους
Έχουν γύρω τους δεκάδες παιχνίδια, εκείνα όμως προτιμούν να παίζουν με τον σκουπιδοτενεκέ, τους διακόπτες ή με τη χύτρα ταχύτητας. Γιατί άρα...
10 «φυσικές» λύσεις για την παιδική δυσκοιλιότητα!
Όλες οι «φυσικές» λύσεις για την παιδική δυσκοιλιότητα!Η πιο συχνή αιτία δυσκοιλιότητας που προκαλεί πόνους στην κοιλιά, ιδιαίτερα στα παιδι...