Τα lockdown που εφαρμόστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της πανδημίας που προκάλεσε ο κοροναϊός φαίνεται πως έχουν επηρεάσει αρνητικά την διατροφή, τον ύπνο και την σωματική δραστηριότητα όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών. Στα πλαίσια μελέτης, οι ερευνητές  του Πανεπιστημίου Buffalo μελέτησαν υπέρβαρα παιδιά κατά την διάρκεια του περιορισμού στην Βερόνα της Ιταλίας, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Συγκρίνοντας, τις συμπεριφορές που είχαν καταγραφεί ένα χρόνο πριν, τα παιδιά φαίνεται ότι έτρωγαν ένα επιπλέον γεύμα την ημέρα. Ταυτόχρονα και ο χρόνος μπροστά στην οθόνη αυξήθηκε σχεδόν πέντε ώρες ενώ δραματική ήταν και η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών όπως και πρόχειρου φαγητού.

Μειωμένη σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα, από την άλλη πλευρά, μειώθηκε κατά δύο ώρες την εβδομάδα, με την ποσότητα των λαχανικών που καταναλώθηκαν να παραμένει αμετάβλητη. «Η τραγική πανδημία του κοροναϊού είχε παράπλευρες επιπτώσεις που εκτείνονται πέρα από την άμεση ιογενή λοίμωξη» ανάφερει ο Δρ. Myles Faith, ειδικός στην παιδική παχυσαρκία και συγγραφέας της μελέτης.  «Η κοινωνική αποστασιοποίηση φαίνεται να δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον για την διατήρηση υγιεινών συμπεριφορών τρόπου ζωής» συμπληρώνει. «Η αναγνώριση αυτών των δυσμενών επιπτώσεων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της υποτίμησης των σκληρών προσπαθειών ελέγχου του βάρους μεταξύ υπέρβαρων νέων».

Σχολείο και παχυσαρκία

Τα παιδιά και οι έφηβοι συνήθως παίρνουν βάρος κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, συγκριτικά με την σχολική περίοδο. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές γιατί το σχολικό περιβάλλον προσφέρει μια συγκεκριμένη δομή και ρουτίνα αναφορικά με τα γεύματα, την σωματική δραστηριότητα και τον ύπνο, τους τρεις βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την παχυσαρκία. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν την αρνητική επίδραση στην συμπεριφορά των παιδιών. Ανάλογα με την διάρκεια του lockdown, το περιττό βάρος που αποκτήθηκε ενδεχομένως να μην είναι εύκολα αναστρέψιμο, εάν δεν υιοθετηθούν πιο υγιεινές συνήθειες.