Το σωστό αντηλιακό είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση για να διατηρούμε το δέρμα μας υγιές όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και όλο τον χρόνο. Παρακάτω ακολουθούν κάποια ζωτικής σημασίας στοιχεία για το SPF που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όταν διαλέγουμε ένα αντηλιακό.

#1

Ο δείκτης SPF δείχνει το μέγεθος της προστασίας από τη UVB ακτινοβολία και όχι από τη UVA.

Για να είμαστε βέβαιοι ότι η σύνθεσή μας είναι απολύτως ασφαλής απέναντι σε όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, τσεκάρουμε αν στη συσκευασία του αναγράφονται οι λέξεις «ευρεία προστασία» ή  και τα δυο είδη «UVA+UVB».

#2

Ο δείκτης προστασίας χάνει την ισχύ του αν έχει λήξει το αντηλιακό.

Αν ωστόσο δεν αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του, τσεκάρουμε το άρωμα και την υφή του. Αν είναι αλλοιωμένα, τότε πρέπει να το πετάξουμε. Ο μέσος όρος ζωής ενός αντηλιακού είναι τα δυο χρόνια, ανάλογα με τη διατήρησή του. Αν το εκθέτουμε στη ζέστη και τον ήλιο η διάρκειά του είναι λιγότερη.

#3

Κανένα SPF, όσο υψηλό κι αν είναι, δεν παρέχει πλήρη προστασία από τον ήλιο.

Γι’ αυτό αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ιδίως τις ώρες από τις 12.00 – 16.00 μ.μ.

#4

SPF και αντοχή στο νερό

Μπορεί κάποια αντηλιακά να γράφουν στη συσκευασία τους ότι είναι  αδιάβροχα. Παρόλα αυτά το SPF δεν προστατεύει εξίσου αποτελεσματικά μετά το κολύμπι ή τα σπορ στην παραλία. Πιο συγκεκριμένα, ο όρος «ανθεκτικό στο νερό ή στον ιδρώτα» σημαίνει ότι το προϊόν παρέχει προστασία από τον ήλιο μέχρι 40 λεπτά έκθεσης στο νερό ενώ εκείνο που είναι «πολύ ανθεκτικό στο νερό» ή «στον ιδρώτα» διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

#5 

SPF και φαρμακευτική αγωγή

Αν ακολουθούμε φαρμακευτική αγωγή με τετρακυλίνες, διουρητικά ή παυσίπονα, το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο, ιδίως στις UVA ακτίνες. Ετσι, το αντηλιακό με SPF50+ και προστασία από UVA+UVB επιβάλλεται. Καλό θα ήταν επίσης να επιλέξουμε συνθέσεις που απευθύνονται στον φωτοευαίσθητο τύπο.