Η εγκυμοσύνη είναι ένα στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας που χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές. Η διατροφή πάντοτε, πόσο μάλλον σε αυτή τη φάση, παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία μαμάς- μωρού και στην «εξομάλυνση» αυτών των απότομων αλλαγών. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους που την αφορούν.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Οι μύθοι και η πραγματικότητα

 

 

Διαβάστε επίσης: Συναισθήματα: Τι βιώνουμε συχνά στην εγκυμοσύνη;

 

Μύθος #1: Όταν είστε έγκυος πρέπει να τρώτε για… δύο

 

 

Αυτός είναι αναμφίβολα ένας βαθιά ριζωμένος μύθος. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι για να αναπτυχθεί το έμβρυο χωρίς προβλήματα, η μητέρα πρέπει να τρώει διπλάσια ποσότητα. Είναι αλήθεια πως όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, οι διατροφικές ανάγκες αυξάνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η όρεξη. Αυτό συμβαίνει συνήθως από τον έκτο μήνα και μετά. Αυτό όμως καλώς ή κακώς δε σημαίνει ότι οι διατροφικές σας ανάγκες είναι οι διπλάσιες σε σχέση με τους μήνες πριν από αυτό το στάδιο.

Είναι κατά κανόνα σημαντικό, όντας σε αυτό το στάδιο, να καταναλώνετε μια ποικιλία υγιεινών ποιοτικών τροφίμων και να παρέχετε στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά σε επαρκή ποσότητα, ειδικά φολικό οξύ, ιώδιο και σίδηρο.

 

 

Μύθος #2: Εάν έχετε παραπάνω κιλά, είναι μια καλή στιγμή για να χάσετε βάρος

 

 

Αν και είναι αλήθεια ότι το επιπλέον βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη, περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων, τα όργανα του εμβρύου μπορεί να μην αναπτυχθούν σωστά.

Αυτό που συνιστάται είναι να χάσετε βάρος πριν μείνετε έγκυος. Όσον αφορά την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αριθμοί διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

 

 

Μύθος #3: Μην καταναλώνετε καθόλου λιπαρά ψάρια

 

 

Λάβετε υπόψη ότι τα μεγάλα ψάρια περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο και κάδμιο. Επομένως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση τόνου, λούτσων, αυτοκράτορα, καρχαρία και ξιφία. Από την άλλη όμως, μπορείτε να φάτε μικρά ψάρια, όπως σαρδέλες, αντζούγιες και σολομό. Μπορείτε επίσης να φάτε λευκό ψάρι.

Όσο λιγότεροι οι υδατάνθρακες, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κύησης.

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται στο 3-9 τοις εκατό των γυναικών στα μέσα της εγκυμοσύνης. Είναι το αποτέλεσμα της μείωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και συνεπάγεται αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθώς το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Ακόμα κι αν η κοινή λογική σας κάνει να πιστεύετε ότι πρέπει να εξαλειφθούν ή να μειωθούν από τη διατροφή σας, πρέπει να γνωρίζετε τους τύπους και πώς «συμπεριφέρονται».

Από την άλλη πλευρά, τα αργής απορρόφησης ή τα σύνθετα σάκχαρα αποτελούν μέρος των φυτικών ινών που υπάρχουν στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την ταξινόμηση, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και οσπρίων, καθώς οι φυτικές ίνες λειτουργούν ως προστατευτικός παράγοντας έναντι του διαβήτη κύησης. Το ίδιο ισχύει και για τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που υπάρχουν σε όσπρια όπως τα ρεβίθια και οι φακές. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης τακτική σωματική δραστηριότητα, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως και να έχει, ενεργείτε πάντοτε υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας που θα σας συμβουλεύσει και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα σε κάθε επίπεδο.