Η επαρκής διατροφή σε κάθε φάση της ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική ψυχική και σωματική ευεξία του ατόμου. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, είναι ακόμη πιο σημαντικό να φροντίζουμε τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά καθώς η σωστή διατροφή σε αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους.

Όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, τόσο μακρο- (πρωτεΐνες/υδατάνθρακες/λιπαρά) όσο και μικρο- (βιταμίνες και μέταλλα), ένα παιδί κινδυνεύει να εμφανίσει ορισμένες διατροφικές ελλείψεις, όπως μειωμένη γνωστική λειτουργία, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 5 πηγές ασβεστίου εκτός από γάλα

1. Έλλειψη σιδήρου

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτή συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο συχνή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών παγκοσμίως και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα μικρά παιδιά. Τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, χλωμό δέρμα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για την πρόληψη της έλλειψης σιδήρου στα παιδιά, είναι σημαντικό να τους παρέχετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια, οι φακές, τα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τα πρόωρα μωρά, τα βρέφη που δεν έχουν θηλάσει και εκείνα με χαμηλό βάρος γέννησης, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου.

2. Έλλειψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη ισχυρών οστών και δοντιών. Παίζει επίσης ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνή στα παιδιά με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο.

Τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D περιλαμβάνουν πόνο στα οστά, μυϊκή αδυναμία και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Τα παιδιά που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D θα πρέπει να ενθαρρύνονται να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι λιγότερο έντονες.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών και γάλα.

3. Έλλειψη βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των κυττάρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των ματιών. Χρειάζεται για τη διατήρηση υγιούς δέρματος και βλεννογόνων.

Τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης Α περιλαμβάνουν δυσκολία στη νυχτερινή όραση, ξηροφθαλμία και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Τα παιδιά που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Α θα πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν τροφές όπως συκώτι, αυγά, γάλα, τυρί, καρότα και σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά.

4. Έλλειψη πρωτεϊνών

Η πρωτεΐνη παρέχει σημαντικά απαραίτητα αμινοξέα που συμβάλλουν στην ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού. Χωρίς αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή τους, τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα συμπτώματα: κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, επιβραδυνόμενη ανάπτυξη και μειωμένη ανοσία.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τις ελάχιστες ημερήσιες ανάγκες του παιδιού τους σε πρωτεΐνες ανάλογα με την ηλικία του και να διασφαλίζουν την πρόσληψη καλής ποιότητας πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα. Μερικές καλές πηγές περιλαμβάνουν αυγά, γιαούρτι, γάλα, τυρί, πουλερικά, ψάρια, κρέας, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φακές και τόφου.

Οι γονείς και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι καλύπτονται οι ημερήσιες απαιτήσεις όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών. Και ότι το παιδί καταναλώνει μια καλά ισορροπημένη διατροφή σε καθημερινή βάση.