Ως μαμά, από την πρώτη στιγμή που φέρατε στον κόσμο το παιδί σας, μπορεί να νιώσατε πως οφείλετε να εκτελέσετε το ρόλο σας στο βαθμό που να αγγίζει την τελειότητα. Φοβούμενη πως από τις πράξεις σας εξαρτάται το μέλλον και η προσωπικότητα του παιδιού σας, ίσως μπήκατε σε μια διαδικασία να προσπαθείτε να μην κάνετε ποτέ λάθη. Ξεχάσατε όμως μάλλον πως είστε κι εσείς άνθρωπος. Και τα λάθη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και μάλιστα, αντίθετα με ό,τι ενδεχομένως πιστεύετε, κάνουν καλό…

 

 

Διαβάστε επίσης: Τα λόγια που έχουν ανάγκη να ακούσουν τα παιδιά όταν κλαίνε

 

 

Γιατί είναι καλό να μην είστε η «τέλεια» μαμά

 

 

Πώς θα σας φαινόταν αν ο σύντροφός σας, σας έδειχνε μόνο τα θετικά του συναισθήματα; Τι θα σκεφτόσασταν αν, όταν ήταν λυπημένος ή θυμωμένος, σας απέφευγε ή προσποιούνταν ένα συναίσθημα που δεν ένιωθε;

Όλοι θέλουμε οι συναισθηματικές μας σχέσεις να είναι ειλικρινείς και αληθινές. Και θέλουμε το άλλο άτομο να δείχνει τον εαυτό του όπως είναι γιατί αυτό ακριβώς χτίζει την εμπιστοσύνη και το δέσιμο.

Είναι λοιπόν αντιπαραγωγικό να προσπαθείτε να είστε τέλεια μπροστά στο παιδί σας. Ακόμα κι αν είναι ακόμα μικρά, τα παιδιά αντιλαμβάνονται περισσότερα από όσα νομίζουμε και καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Σαν αποτέλεσμα, θα αναρωτηθούν γιατί προσπαθείτε να κρύψετε το τι πραγματικά αισθάνεστε, κάτι που εμποδίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη να αναπτυχθεί.

Φυσικά, ένα παιδί δεν πρέπει να φορτώνεται τα προβλήματα των ενηλίκων, τα οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς σε θέση να κατανοήσει. Θα εκτιμήσει, ωστόσο, το να δείχνετε τον εαυτό σας με ειλικρινή, αληθινό και αν μη τι άλλο, ανθρώπινο τρόπο.

 

 

Όλοι έχουμε τα καλά και τα κακά μας

Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο χωρίς κάποια εμπειρία για το πώς να συμπεριφέρονται και να λειτουργούν. Μαθαίνουν από τους γονείς τους τι είναι αποδεκτό και κατάλληλο. Αν προσπαθείτε να φαίνεστε τέλεια στα μάτια τους, τους μεταδίδετε την ιδέα ότι τα ελαττώματα δεν είναι «επιλογή» στη ζωή. Φανταστείτε την πίεση του να μεγαλώνεις με την τελειότητα ως τον μόνο «δρόμο»;

Εάν αποδεχτείτε τα λάθη σας, θα δώσετε την ευκαιρία στο παιδί σας να μάθει με τη σειρά του από τις «πτώσεις» του. Είναι λοιπόν απαραίτητο και υγιές το παιδί να γνωρίζει ότι όλοι κάνουμε λάθη και ότι αυτό είναι κάτι απολύτως φυσικό. Δείχνοντας τον εαυτό σας με τα καλά και τα κακά του, βοηθάτε το παιδί να μην κατηγορεί τον εαυτό του και να μην ντρέπεται για τα λάθη που μπορεί να κάνει.

 

 

Μια «ατελής» μαμά είναι το… τέλειο πρότυπο για το παιδί της

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης. Παρατηρώντας τη συμπεριφορά σας, το παιδί αποκτά, όπως είπαμε, εργαλεία για το μέλλον. Όταν κάνετε λάθη, τα παραδέχεστε και ζητάτε συγγνώμη, όταν εκφράζετε τη θλίψη και τις απογοητεύσεις σας, θα είστε το πρότυπο του παιδιού ώστε και το ίδιο να μπορεί να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται σωστά τέτοιες καταστάσεις και συναισθήματα.

 

Αν σας δει να ξεπερνάτε μια δυσκολία, θα τα καταφέρει και εκείνο. Αν σας δει να αποδέχεστε και να διαχειρίζεστε τη λύπη σας, θα σας μιμηθεί. Μην ξεχνάτε πως πάντα, όλοι έχουμε κακές μέρες και τα παιδιά μας δεν αποτελούν εξαίρεση, επομένως είναι πολύτιμο το γεγονός ότι, μέσω του παραδείγματός σας, το παιδί θα ξέρει πώς να ξεπεράσει αυτές τις στιγμές.

 

 

Αφήστε το παιδί σας να σας γνωρίσει

Με λίγα λόγια, να είστε ανοιχτή με το παιδί σας. Αν μια μέρα, λυπηθείτε, μπορείτε να κλάψετε. Εάν μια μέρα, είστε κουρασμένη ή θυμωμένη, μπορείτε να το πείτε. Και, αν κάνετε κάποιο λάθος, ακολουθήστε τα απαραίτητα βήματα για να το διορθώσετε. Με μια τέτοια στάση, μαθαίνετε στο παιδί την ανθεκτικότητα και καλλιεργείτε τη συναισθηματική του νοημοσύνη.

Η εξιδανίκευση των γονέων οδηγεί τα παιδιά στο να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τους άλλους και επομένως δυσκολίες στις κοινωνικές τους σχέσεις. Τελικά, το καθήκον σας δεν είναι να είστε τέλεια αλλά πολύ πιο απλά, ειλικρινής, ανθρώπινη, στοργική…