Η φροντίδα των ματιών θεωρείται κρίσιμη για τη μάθηση και την κοινωνική πρόοδο των παιδιών. Ποιες είναι εκείνες οι τροφές που εξασφαλίζουν την καλή οπτική υγεία στα παιδιά και διευκολύνουν τη μάθηση;

 

 

Η σημασία της διατροφής στην οπτική υγεία των παιδιών

 

 

Αν και δεν αποτελεί θαυματουργή λύση, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά είναι ικανή να αποτρέψει ορισμένα προβλήματα όρασης. Μπορεί επίσης να σταματήσει την εξέλιξη ορισμένων ασθενειών. Η προαγωγή της οπτικής υγείας των παιδιών ξεκινά πριν από τη γέννηση, επομένως η διατροφή κατά τη διάρκεια ακόμα της εγκυμοσύνης είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξή τους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Ξεκλειδώνοντας τα οφέλη του μαγνησίου για τα παιδιά

 

 

 

Κατά τη γέννηση, τα μάτια και τα οπτικά μονοπάτια είναι ανώριμα και αναπτύσσουν μικρή χρωματική διαφοροποίηση. Όμως, καθώς το παιδί μεγαλώνει, η οπτική ανάπτυξη εξελίσσεται με ταχύτατου ρυθμούς. Μέχρι τους 6 μήνες, τα παιδιά μπορούν να δουν σε υψηλότερη ανάλυση. Αρχικά, η διαδικασία ενισχύεται μέσω του θηλασμού και στη συνέχεια μέσω άλλων τροφών που παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Βιταμίνες Α, C και Ε
  • Ψευδάργυρο
  • Σελήνιο
  • DHA (Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα)
  • Ανθοκυανίνες
  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά κυριαρχούν σε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων, η επαρκής κατανάλωση των οποίων προάγει την υγεία των ματιών καθώς και την απόδοση σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

 

 

 

Οι απαραίτητες, πολύχρωμες φυτικές τροφές για τα παιδιά

 

 

Καρότα, κολοκύθες, πορτοκάλια και κίτρινα φρούτα και λαχανικά

Οι κολοκύθες, τα καρότα, το μάνγκο, το πεπόνι, οι πιπεριές και η γλυκοπατάτα, μεταξύ άλλων, παρέχουν κίτρινη ή πορτοκαλί βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Σύμφωνα με το περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς, καθώς και για τη διατήρηση της υγείας των επιφανειακών στοιβάδων του ματιού, δηλαδή του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα.

 

 

 

Φυλλώδη λαχανικά, καλαμπόκι

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το ελβετικό σέσκουλο, το κάρδαμο, το μαρούλι καθώς και το καλαμπόκι, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά είναι δύο είδη καροτενοειδών απαραίτητα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση του μπλε φωτός υψηλής ενέργειας και του υπεριώδους φωτός. Με αυτόν τον τρόπο, λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη στον αμφιβληστροειδή.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αυξάνουν την πυκνότητα της οπτικής χρωστικής στην ωχρά κηλίδα που είναι το κέντρο του αμφιβληστροειδούς και είναι υπεύθυνη για την όραση υψηλής ανάλυσης. Μειώνουν επίσης τους πονοκεφάλους, την κόπωση των ματιών και την ένταση. Επιπλέον, άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως το ακτινίδιο και το κολοκυθάκι, περιέχουν λουτεΐνη, ενώ το πεπόνι και το πορτοκάλι παρέχουν ζεαξανθίνη.

 

 

 

Φρούτα και λαχανικά που αποτελούν πηγές βιταμίνης C

Υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά που παρέχουν βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και συνιστάται για τη μείωση της πίεσης των ματιών. Επιπλέον, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο είναι μέρος πολλών δομών του ματιού. Μεταξύ των καλύτερων πηγών αυτής της βιταμίνης είναι οι φράουλες, το ακτινίδιο, η γκουάβα, τα εσπεριδοειδή και η παπάγια. Επίσης, οι πιπεριές, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το σπανάκι το περιέχουν σε καλές ποσότητες.

Για να έχουν αυτά τα τρόφιμα μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, πρέπει να καταναλώνονται σε σαλάτες ή ολόκληρα. Συνιστώνται επίσης οι χυμοί, αλλά πρέπει να καταναλώνονται σχεδόν αμέσως. Επιπλέον, τα λαχανικά δεν πρέπει να εκτίθενται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, γιατί μπορεί να χαθεί έως και το 90% της βιταμίνης C.

 

 

 

Αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι

Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση για την υγεία των ματιών. Ως εκ τούτου, βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του κρυσταλλικού φακού και αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια, τα φουντούκια, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, το φύτρο σιταριού και το αβοκάντο είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε.

Επιπλέον, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως οι σπόροι chia και λιναριού, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δοκοσαεξανοϊκό οξύ ή DHA, τα οποία βοηθούν επίσης στην προώθηση της καλής όρασης. Οι σπόροι όπως ο ηλίανθος και το σουσάμι συνίστανται επίσης.

 

 

Όσπρια

Τα όσπρια, όπως για παράδειγμα τα ρεβίθια, τα φασόλια και οι φακές παρέχουν στα παιδιά ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο ψευδάργυρος λειτουργεί μαζί με τη βιταμίνη Α στο οπτικό κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Το σελήνιο λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης Ε.

 

 

 

Κόκκινα, μπλε και μωβ φρούτα και λαχανικά

Οι ανθοκυανίνες είναι ένας τύπος πολυφαινολών που έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δύναμη και δρουν, μαζί με τις βιταμίνες Α και Ε, για την προστασία της όρασης. Χαρακτηρίζονται από τα έντονα μπλε, μωβ και κόκκινα χρώματά τους. Περιλαμβάνουν σταφύλια, ρόδια, βατόμουρα, κεράσια, φράουλες, σμέουρα και μαύρα δαμάσκηνα. Τα λαχανικά περιλαμβάνουν κρεμμύδια, λάχανο και μοβ γλυκοπατάτες.